Uniek beeld: eerste foto van deportatie Joden buiten Amsterdam duikt op in Zwolle

Voor het eerst is een niet-Amsterdamse foto opgedoken van de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de foto is te zien hoe Nederlandse politiemannen in Zwolle een groep Joden wegbrengen naar een verzamelpunt, waarna ze richting Westerbork gaan. Beeldonderzoeker René Kok van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) noemt het beeld ‘uniek’ en ‘indrukwekkend’.   

Alle deportatiefoto’s die we tot dusver kennen zijn gemaakt in Amsterdam, zegt NIOD-beeldonderzoeker René Kok. Voor het standaardwerk De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 dat vorig jaar verscheen, heeft hij uitputtend onderzoek gedaan naar beeldmateriaal van deportaties buiten de hoofdstad. ,,Ik heb ze niet gevonden. Ook niet in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Dat bevreemdt me, maar het is nu eenmaal zo. Had ik deze foto eerder gezien, dan had ik hem zeker in het boek opgenomen.’’ Wel bestaat er enkele seconden aan bewegend beeld van het afvoeren van Joden in Leeuwarden. 

  1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
    PREMIUM
    Poll

    Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

    Kerstbomen kopen in november worden langzaam steeds gewoner, maar dit en komend weekend zijn toch nog steeds de momenten waarop de verkoop piekt. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

In samenwerking met indebuurt Zwolle