Uniek beeld: eerste foto van deportatie Joden buiten Amsterdam duikt op in Zwolle

Voor het eerst is een niet-Amsterdamse foto opgedoken van de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de foto is te zien hoe Nederlandse politiemannen in Zwolle een groep Joden wegbrengen naar een verzamelpunt, waarna ze richting Westerbork gaan. Beeldonderzoeker René Kok van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) noemt het beeld ‘uniek’ en ‘indrukwekkend’.   

Alle deportatiefoto’s die we tot dusver kennen zijn gemaakt in Amsterdam, zegt NIOD-beeldonderzoeker René Kok. Voor het standaardwerk De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 dat vorig jaar verscheen, heeft hij uitputtend onderzoek gedaan naar beeldmateriaal van deportaties buiten de hoofdstad. ,,Ik heb ze niet gevonden. Ook niet in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Dat bevreemdt me, maar het is nu eenmaal zo. Had ik deze foto eerder gezien, dan had ik hem zeker in het boek opgenomen.’’ Wel bestaat er enkele seconden aan bewegend beeld van het afvoeren van Joden in Leeuwarden. 

  1. Diezerbrink in Zwolle op de schop: rotonde verdwijnt, meer ruimte voor voetgangers in winkelgebied
    PREMIUM

    Diezer­brink in Zwolle op de schop: rotonde verdwijnt, meer ruimte voor voetgan­gers in winkelge­bied

    Met het verplaatsen van de boom op de bekende rotonde bij café Stroomberg, is de herontwikkeling van winkelgebied Diezerbrink deze week symbolisch gestart. Het gebied wordt vanaf maart flink aangepakt, te beginnen met de rotonde (die verdwijnt) en het eerste deel van de Thomas à Kempisstraat (tot aan de Vechtstraat). De winkeliersvereniging is blij, maar niet iedereen voelt zich gehoord.

In samenwerking met indebuurt Zwolle