Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.
Volledig scherm
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder. © ANP

Vakbond voor pluimveehouders: uitspraak handelen NVWA in fipronilcrisis ‘zorgelijk’

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), noemt de uitspraak van de rechter in de fipronilcrisis ‘zorgelijk’. Het is volgens de vakbond ‘opnieuw een harde dreun voor de boeren’.

Vanmorgen werd bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) juridisch gezien niet heeft gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. Dat heeft de rechter beslist in de rechtszaak die de NVP, brancheorganisatie LTO en 124 kippenboeren hadden aangespannen.

,,Sommige boeren zijn er misselijk van”, weet De Haan. ,,Het ging ons er niet om dat we tot het laatste dubbeltje schade zouden terugkrijgen. Wel hoopten we op erkenning dat het niet alleen de schuld was van de boeren”, reageert De Haan teleurgesteld.

Minder schade

,,Het feit dat de NVWA de sector niet hoeft te informeren wanneer het mis gaat en er vervolgens niet bestuursrechtelijk is opgetreden is volgens ons een fout geweest”, vindt De Haan ,,De rechter heeft echter niet inhoudelijk bekeken of een andere afweging van de NVWA zou hebben geleid tot bijvoorbeeld minder schade.” 

Dat de toezichthouder nu blijkbaar juridisch gezien niets verkeerd heeft gedaan, is volgens de NVP-voorzitter is zijn algemeenheid ‘zorgelijk’. ,,De overheid is op deze manier niet je bondgenoot. We zijn aan de goden overgeleverd.”

Perspectief

Ook voorzitter Eric Hubers van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is teleurgesteld. De belangenclub gaat samen met de NVP onderzoeken of het zinvol is om een hoger beroep in te stellen in de zaak tegen de NVWA. Volgens Hubers biedt de uitspraak wel perspectief. ,,Wij vinden nog steeds dat pluimveehouders niet hadden kunnen handelen om dit te voorkomen”, reageert Hubers. ,,Aan de andere kant begrijp ik dat het heel ingewikkeld is om de overheid aansprakelijk te stellen. We gaan het vonnis nu goed bestuderen en beslissen daarna of het zinvol is om in hoger beroep te gaan.”

Nog altijd gevolgen

De totale schade wordt door de NVP geraamd op 100 miljoen euro, waarbij 363 boerenbedrijven zijn getroffen. Ongeveer zes locaties zijn volgens voorzitter De Haan nog op slot vanwege de fipronilcrisis. ,,Dat gaat dan vooral om schuren die niet meer worden gebruikt voor het houden van dieren. Het zijn boeren die zijn gestopt of die de betreffende schuur niet meer gebruiken.” 

Strafzaak tegen fipronilspuiters loopt nog altijd

Naast de civiele zaak loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar twee verdachten en hun bedrijven in verband met de firponilcrisis. Zij hebben het middel met het schadelijke fipronil op de markt gebracht en ingezet bij talloze boerenbedrijven. Het OM liet in februari weten voornemens te zijn om de verdachten te vervolgen. ,,Op dit moment vindt nog aanvullend onderzoek plaats op verzoek van ons en de verdediging”, laat OM-woordvoerder Marieke van der Molen weten. Dat kan nog ‘enkele maanden’ in beslag nemen. ,,Dit is een voorbeeld van complexe fraude en dat kost nou eenmaal tijd.” 

 1. Ricksen-biograaf uit Zwolle komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Fernando snoof en dronk terwijl hij ALS had’
  PREMIUM

  Rick­sen-biograaf uit Zwolle komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Fernando snoof en dronk terwijl hij ALS had’

  Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.
 2. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
  PREMIUM
  Video

  Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

  ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle