Een pin-apparaat in een bus.
Volledig scherm
Een pin-apparaat in een bus. © anp

Vakbond woest over contant geld in bus

Vakbond FNV is woest op de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, omdat in deze regio’s in het nieuwe jaar nog één of meerdere maanden met contant geld in bussen betaald kan worden. ,,Dat is tegen de afspraken die we anderhalf jaar geleden gemaakt hebben”, foetert bestuurder Wilfred Jonkhout van FNV Streekvervoer. ,,Als er een overval plaatsvindt, dan weten we deze provincies te vinden…”

De vakbond maakte na een hausse aan overvallen op bussen, onder andere in Apeldoorn, afspraken met vervoerders. Vanaf 1 januari mag er niet meer met contant geld betaald worden in de bus. Want dan is er voor criminelen niets meer te halen. ,,De provincies steunden die gedachte destijds”, zegt de vakbond-zegsman. Vervoerders in Oost-Nederland hebben de bussen al aangepast.

Onveilig gevoel

Maar volgens FNV trappen verschillende provincies nu op de rem. ,,Zij willen één of meerdere maanden in het nieuwe jaar contante betalingen nog toestaan. Dat druist volledig tegen de afspraken in. Chauffeurs maken zich hier grote zorgen over. Ze voelen zich onveilig”, stelt Jonkhout. ,,Vervoerders Qbuzz en EBS hebben zelfs hun bussen niet eens gereedgemaakt voor cashless betalen.” Ook Zuid-Holland en Utrecht krijgen kritiek van FNV.

Verantwoordelijken

De vakbond waarschuwt: ,,Mochten er na 1 januari overvallen op bussen plaatsvinden, dan gaan we niet alleen achter de daders aan, maar weten we ook de verantwoordelijken te vinden. Werkgevers zoals Qbuzz en EBS kunnen we juridisch aanpakken, want daar hebben we afspraken mee. Provincies zullen we er publiekelijk op aanspreken als het misloopt.”

Jonkhout sluit bovendien acties in het openbaar vervoer niet uit. De belangrijkste reden om contant geld nog toe te staan, is dat reizigers een gewenningsperiode krijgen. Veel ouderen betalen nog met biljetten en munten. Reizigersorganisaties trokken eerder in deze krant al aan de bel en stelden dat de maatregel te snel werd ingevoerd. De FNV spreekt van smoesjes. ,,We hebben deze afspraken anderhalf jaar geleden gemaakt. Er is tijd zat geweest om de aanpassingen te doen en het publiek in te lichten.”

Reactie provincies

De provincie Overijssel laat bij monde van woordvoerder Petra Timmer weten volledig achter het plan van 'contantloos' betalen te staan. ,,Alleen hebben we te maken met groepen mensen die nog niet in staat zijn om zonder contant geld te betalen, bijvoorbeeld omdat ze geen OV Chipkaart hebben. Daar komt bij dat het systeem om via een andere weg een kaartje te kopen, bijvoorbeeld in de Bruna, nog niet op orde is. Daarom willen we het geleidelijk invoeren en niet ineens, per 1 januari.”

Achteraf

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel laten in een gezamenlijke brief aan FNV weten dat ze pas achteraf op de hoogte zijn gesteld over de afspraken over contantloos betalen. ,,Dit betreuren wij.” Ze vrezen dat door het geheel afschaffen van contant geld in de bus, nieuwe gevaren ontstaan. ,,De afschaffing van contante betaalmogelijkheden kan voor nieuwe vormen van onveiligheid zorgen. Zeker wanneer het draagvlak en de alternatieven nog onvoldoende geregeld zijn.”

'Voor iedereen'

Petra Borsboom van de provincie Gelderland is het niet eens met de stelling van FNV dat de provincie medeverantwoordelijk is als er na 1 januari overvallen op bussen plaatsvinden. ,,We geven al lange tijd aan dat er optie moet blijven voor mensen om met contant geld een kaartje te kopen, bijvoorbeeld bij een winkel. Als dat niet kan, moet contant betalen in de bus mogelijk blijven. Het openbaar vervoer is voor iedereen.” Daar voegt ze nog aan toe: ,,De criminelen zijn verantwoordelijk voor de overvallen, niet de provincie.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle