Bushokje met groen dak in Utrecht.
Volledig scherm
Bushokje met groen dak in Utrecht. © ANP

Van bushalte naar bijenhalte: Zwolse raad pleit voor plantjes op bushokjes

Wereldnieuws waren de groene bushaltes in Utrecht dit voorjaar. De stad liet op 300 bushaltes het dak vol leggen met kleine plantjes, voor schonere lucht, ruimte voor insecten en het opvangen van regenwater. Iets wat een groot deel van de Zwolse gemeenteraad ook wel wat lijkt. Maandagavond vragen zes van de acht partijen of het college de mogelijkheden voor een Zwolse kopie kan onderzoeken.

Het initiatief voor de motie komt van Silvia Bruggenkamp (Swollwacht). Ze vraagt het college om samen met de (mede-)eigenaar provincie te kijken of de Utrechtse uitwerking in Zwolle toepasbaar is, ook financieel. Mocht het haalbaar zijn, dan ziet ze graag een plan verschijnen voor het vergroenen van de bushaltedaken. ,,Het is heel goed voor de bij, klimaatadaptief en ziet er gewoon heel mooi uit.” Ze krijgt steun van haar collega’s van GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, CDA en D66.

De bushaltes in Utrecht zijn afgedekt met sedumplantjes, een vetplantje dat maar weinig grond nodig heeft. Het leverde aandacht op van onder andere de BBC, Lonely Planet, WRD, The Guardian tot media uit India en Oekraïne. Soortgelijke initiatieven en plannen volgden dit jaar onder andere in Apeldoorn en in Deventer.

Afgelopen zomer liet Robert Jansen namens de provinciale GroenLinks-fractie al weten te onderzoeken of de ‘bijenhaltes’ ook in Overijssel toepasbaar zijn. Hij laat weten dat dit veelal afhankelijk is van de aanbesteding van de wachthokjes. Het moment van aflopen verschilt per gemeente. In Utrecht won Reclame Bureau Limburg de nieuwe aanbesteding, bovenal omdat zij met dit groene plan op de proppen kwamen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle