Volledig scherm
Scholengemeenschap Van Der Capellen aan de Lassuslaan in Zwolle. © Google Streetview

Van der Capellen-school Zwolle verhuist mogelijk uit Holtenbroek

Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle verhuist mogelijk naar een andere locatie. De zwaar verouderde school aan de Lassuslaan zou al plaatsmaken voor nieuwbouw op de sportvelden erachter, maar nu worden meer plekken in de stad onderzocht.

Voor de nieuwbouw van de middelbare school werd afgelopen zomer al 14 miljoen euro uitgetrokken door de gemeente Zwolle. Destijds lag al vast dat een nieuw complex zou worden gebouwd aan de achterkant van het huidige gebouw in Holtenbroek. Twee jaar eerder werd nog rekening gehouden met zowel een renovatie van de bestaande school als nieuwbouw. Het budget lag toen op 7 miljoen euro.

De verdubbeling van de kosten heeft onder andere te maken met de enorm gestegen aanbestedingsprijzen, werd bijna een jaar geleden duidelijk. Wel bleef het huidige sportcomplex in beeld als locatie. Voor gymlessen zou de school dan uitwijken naar sportparken in de omgeving. De grond waar nu nog het oude schoolgebouw staat maakt in de toekomst plaats voor nieuwbouw.

Gymzaal

In de nieuwbouw werd rekening gehouden met één gymzaal. Ondertussen, mede gelet op het gestegen leerlingenaantal, is in de nieuwbouwplannen ruimte gemaakt voor een tweede sportzaal. Dat is de belangrijkste afweging om nu toch naar andere plekken te kijken, laat een woordvoerder van de gemeente Zwolle weten. Een andere verandering ten opzichte van de eerdere plannen is dat de nieuwe school volledig energieneutraal moet worden.

De knoop moet snel worden doorgehakt. In juni wil het college van burgemeester en wethouders de mogelijke locaties in beeld hebben en een besluit nemen. Het schoolbestuur, Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ), steekt bovenop de gemeentelijke 14 miljoen nog eens 3,5 miljoen euro in de nieuwbouw. Bij het locatieonderzoek dat nu wordt uitgevoerd speelt de koepel een rol aan de zijlijn, meldt woordvoerder John Beumer.

In samenwerking met indebuurt Zwolle