Volledig scherm
PREMIUM
Het Nationaal Monument voor de slachtoffers van de ramp met de MH17 © Raymond van Olphen

'Van dit beeld krijg ik nog steeds kippenvel'

Het is het aangrijpendste wat ze in hun werkzame leven hebben gedaan, zeggen schrijver Harold de Haan en fotograaf Raymond van Olphen. Een boek maken vóór en mét nabestaanden van de ramp met de MH17. Raymond: ,,Bij de opening van het Nationaal Monument MH17 heb ik staan huilen, húilen. Dat wil je niet weten.''

Nee, ze kenden niemand persoonlijk die bij de ramp met de MH17 is omgekomen, maar desondanks hakt het erin. Nu nog, tijdens het interview, krijgen ze regelmatig kippenvel op de arm, als ze vertellen over de totstandkoming van het boek Voortleven. De zware gesprekken die werden gevoerd met nabestaanden. Een boek van en voor de nabestaanden van MH17. Belangeloos hebben ze eraan meegewerkt. Schrijver Harold de Haan uit Wijhe en fotograaf Raymond van Olphen uit Zwolle werden gevraagd door respectievelijk uitgever Marloes Waanders en kunstenaar Ronald Westerhuis, die het gedenkmonument ontwierp. ,,Het was een eer hieraan mee te werken'', zeggen beiden in Galerie Brasserie 1703 in Wijhe, de locatie van het interview.

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle