Van kroegbaas tot predikant: GGD zet alles op alles om zelfmoord te voorkomen

VideoHet aantal zelfmoorden blijft maar stijgen. De GGD in de regio IJsselland wil huisartsen, schuldhulpverleners en zelfs kroegbazen in de regio trainen om potentiële zelfmoordenaars naar hun gedachten te vragen. ,,Praten geeft levensadem.’’

Gemiddeld om de vijf uur pleegt iemand in Nederland zelfmoord. Het aantal stijgt al jaren en het gaat inmiddels om bijna 1900 gevallen per jaar.

In 2017 maakten in GGD-regio IJsselland - Deventer, Zwolle en omgeving - ruim vijftig mensen een einde aan hun leven, ongeveer evenveel als de jaren ervoor. Het suïcidecijfer toont echter slechts een deel van het probleem. Het zegt namelijk niets over het aantal suïcidepogingen en suïcidale gedachten.

,,De cijfers zijn zorgelijk’’, aldus Martine Peppelenbos, projectleider suïcidepreventie bij de GGD IJsselland. ,,Het percentage bij ons is gelijk aan het landelijke gemiddelde.’’

Als eerste GGD in Oost-Nederland start IJsselland daarom met het programma 113 Zelfmoordpreventie. ‘Zelfmoord... Praat erover’ is dé boodschap. ,,We kennen dat hoge zelfmoordcijfer en het kan niet zo zijn dat we daar niets aan doen’’, zegt Peppelenbos. De GGD Twente en GGD Noord- en Oost-Gelderland kijken met interesse naar de campagne en bepalen later of zij aansluiten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle