Volledig scherm
Bakkerij Van Orsouw in Zwolle © Google streetview

Van Orsouw Zwolle dankzij 'Primarkmuis' op lijst 'vieze' winkels

De Zwolse banketbakkerij Van Orsouw is opgedoken in een lijst van 200 'vieze' Nederlandse winkels. Dit zijn bedrijven die tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht stonden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid, openbaarde RTL Nieuws vandaag. De boosdoener bij Van Orsouw? Een muis.

Bakker Max van Dijk van Van Orsouw draait er niet omheen. ,,Het is zoals het is, ik kan er niets meer aan doen en schaam me er ook niet voor. Dit kan nou eenmaal gebeuren in een oud pand." Bij een controle in maart 2016 kreeg een NVWA-controleur een muis in het vizier. Van Dijk ontving een gepeperde rekening voor deze overtreding. ,,Ja, 1.100 euro, maar je kunt zo'n muis er natuurlijk ook niet bij hebben met al het voedsel." 

Bouw Primark

Van Dijk vermoedt dat het knaagdier koers heeft gezet naar de bakkerij aan de Grote Markt toen de grond begon te trillen vanwege de bouw van modegigant Primark, op steenworp afstand. ,,Door de bouw van Primark hebben we wat overlast van muizen gehad. Tenminste, ik gooi het daarop. De muis had natuurlijk geen hemdje van Primark aan." Van Orsouw schakelde specialisten in die met vier man sterk in vier dagen zijn pand 'muisproof' hebben gemaakt om er zeker van te zijn dat er geen ongenode gast meer binnenkomt. ,,Een maand of vijf geleden hebben we weer controle gehad en werd gezegd dat we prima gehandeld hebben."

In de NVWA-lijst staan verder Günes B.V. (Zwolle), Brood- en Banketbakkerij Kolk (Kampen) en Burak Market en Slagerij (Emmeloord). Die laatste bestaat niet meer, bij de andere twee zijn de problemen verholpen.

 1. Hedon is decor van nieuwe videoclip De Staat, met grote invloed van Zwolse lichttechnicus
  PREMIUM
  video

  Hedon is decor van nieuwe videoclip De Staat, met grote invloed van Zwolse lichttech­ni­cus

  Frontman Torre Florim van De Staat had de videoclip van de nieuwe single Mona Lisa al helemaal in zijn hoofd. Aan lichttechnicus Martijn Deenen uit Zwolle was de taak om dat idee tot uitvoer te brengen. De clip is opgenomen in zijn vaste podium Hedon. Naar tevredenheid van zanger-gitarist Florim: ,,We hadden mazzel dat Martijn erbij was. Hij heeft echt wel iets extra's toegevoegd.”
 2. Scania presenteert de nieuwe vrachtwagens voor defensie: de Gryphustrucks
  video

  Scania presen­teert de nieuwe vrachtwa­gens voor defensie: de Gryphus­trucks

  ,,Als je kijkt naar wat we gemaakt hebben, dan zijn deze trucks het beste wat we kunnen leveren op dit moment’’, zegt een trotse minister Bijleveld (defensie). Ze krijgt vandaag in Zwolle de sleutel van de nieuwe legertrucks, de Scania Gryphus, overhandigd en geeft deze symbolisch door aan de uiteindelijke gebruiker, Commandant Landstrijdkrachten Luitenant-Generaal L.J.A. Beulen. Over drie jaar moeten de 2037 trucks klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Zwolle