Linksboven zijn de laatste restanten van de IJsselcentrale te zien, die stukje bij beetje is gesloopt. Rechtsboven de zogeheten werkhaven, waar een groep Zwollenaren duurzame woonarken wil bouwen.
Volledig scherm
PREMIUM
Linksboven zijn de laatste restanten van de IJsselcentrale te zien, die stukje bij beetje is gesloopt. Rechtsboven de zogeheten werkhaven, waar een groep Zwollenaren duurzame woonarken wil bouwen. © Duurzaam Waterwonen

Van zwembad tot B&B: veel ideeën voor locatie IJsselcentrale in Zwolle

Wat doen we met het dertig hectare grote terrein langs de IJssel waar tot voor kort Centrale Harculo stond? Omwonenden hebben deze week tientallen ideeën aangedragen. Van tiny houses tot een zwembad. Terreineigenaar Engie wil eind dit jaar een plan klaar hebben.

Het is een unieke plek. Een toplocatie voor woningbouw. Dat hoef je woordvoerder Michael Verheul van energiemaatschappij Engie echt niet uit te leggen. Niet voor niets hebben zich indertijd al meerdere projectontwikkelaars gemeld, toen duidelijk was dat de voormalige energiecentrale Harculo tegen de vlakte zou gaan. Da's kat in 't bakkie natuurlijk. Een ideale stek voor een Zwolse goudkust, met miljoenen euro's kostende villa’s aan het water. Toch? ,,Maar dan is het enkel en alleen voor the happy few. Dat willen nou juist niet,’’  vertelt Verheul. Hij weet overigens niet in hoeverre die projectontwikkelaars nog altijd staan te trappelen. Voorlopig verkoopt Engie helemaal niets. ,,Ook al zullen we het gebied wel samen met andere partijen gaan ontwikkelen. Ik noem maar iets; wij hebben niets met horeca. Je zult ons geen restaurant zien beginnen...’’

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle