Volledig scherm
PREMIUM
Zwollenaar Tieme Hermans (32) doet inkopen op een markt in Vietnam. © Tieme Hermans

Van Zwolle naar Bali in 32 wereldgerechten, Tieme Hermans schrijft kookboek Noosh-e-Jaan

Hij at noodlesoep met Vietnamese vissers in een grot langs de kust, op de vlaktes van Mongolië werd hij getrakteerd op zwartgeblakerde geitenkop en op Bali smulde hij van Martabak manis (pannenkoeken met geroosterde pinda's, hagelslag en kaas). Tieme Hermans (32) uit Zwolle vertrok in 2012 voor een tweeënhalf jaar durende fietsreis naar Bali. Uit de overvloed aan maaltijden die hij gedurende die reis at, koos hij 32 gerechten om in een kookboek te gieten: Noosh-e-Jaan.

,,Het betekent 'eet smakelijk' in het Perzisch", vertelt Hermans via een video-verbinding vanuit Sri Lanka, waar hij momenteel met zijn vriendin doorheen reist. ,,Maar het heeft een tweede betekenis: 'dat het je ziel mag voeden'. Het werd mij uitgelegd in Iran. Ze bedoelen ermee dat ze hopen dat het eten meer met je doet dan het alleen als voedsel te beschouwen. Dat je er echt door geraakt mag worden. Ik vond dat heel mooi, heel intiem. En zo waren al die ontmoetingen die ik gedurende die reis had ook. Dus het was niet meer dan logisch om recepten te kiezen die ik tijdens die bijzondere momenten had mogen eten."

In samenwerking met indebuurt Zwolle