Volledig scherm
Ondanks dat niemand blij is met de vervuiling in de bodem onder de voormalige chemische wasserij Dellen Wuijts, zijn omwonenden wel al jaren verheugd over de tijdelijk extra parkeerplaatsen die Assendorp tijdens de sanering ter beschikking heeft. foto Sacha Wunderink

Veel meer gif in Assendorp

ZWOLLE - De verontreiniging in de grond in de Zwolse wijk Assendorp is veel ernstiger dan door deskundigen van Oranjewoud en Hannover Milieu- en Veiligheidstechniek tot nu toe is aangenomen.

De sanering, die in 2003 begon, had uiterlijk vijf jaar later voltooid moeten zijn. Dik twee jaar later blijkt er nog steeds gif in de grond te zitten. Ondanks geruststellende berichten, eind 2008, dat het hooguit nog een jaartje zou duren, is de grond nog steeds niet schoon. In 2009 vertelde toenmalig wethouder Alida Kastelein de wijkbewoners nog dat de grond volledig gereinigd was en dat er binnenkort bouwplannen zouden worden gepresenteerd.

De gemeente heeft voor de sanering van de grond onder en rond de voormalige chemische wasserij Dellen Wuijts op de hoek Groeneweg/Lindestraat inmiddels een nieuw onderzoeksbureau ingeschakeld. "Maar ook dit onafhankelijke bureau Witteveen en Bos kan nog niet zeggen hoe lang het nog gaat duren", aldus een gemeentewoordvoerder. Momenteel analyseert dit bedrijf hoeveel gif er nog aanwezig is.

Volgens de gemeente is er door de manier van sanering - het gif wordt onder meer door in de grond aanwezige bacterieën 'opgegeten' - meer verontreiniging losgekomen. "Door trillingen is verontreiniging die in zandkorrels opgesloten zat en daardoor moeilijk van tevoren te meten was, vrijgekomen. Er is nu al veel meer vervuiling verwijderd dan vooraf was voorzien. Helaas is het gewenste resultaat nog niet bereikt. Dat biologische proces werkt wel, maar er zijn te weinig 'mondjes' om de extra hoeveelheid aan te kunnen."

Het zit de gemeente niet mee bij de sanering van de gifgrond in Assendorp. Ondanks dat iedereen al sinds de jaren negentig van zowel het bedrijf als de ernstig vervuilde bodem af wilde, was er jarenlang gesteggel over wie de rekening zou krijgen. Dellen Wuijts zelf was failliet verklaard, waardoor de rekening niet bij de oud-eigenaren gelegd kon worden.

In 2002 meende de gemeente een kleine zes miljoen euro nodig te hebben voor de sanering. Een paar jaar later werd al gesproken over tonnen extra.

Groot probleem voor Zwolle was én is dat de rijksoverheid in 2004 besloot geen cent te doneren, terwijl de gemeente er vanuit was gegaan dat rijk en provincie voor de kosten zouden opdraaien.

De gemeente kan op dit moment niet zeggen wat de vertraging en de verdere sanering financieel voor Zwolle gaat betekenen. Zodra bureau Witteveen en Bos klaar is met de monitoring - 'waarschijnlijk binnenkort' - worden omwonenden geïnformeerd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (37%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (49%)
  • Het maakt mij niks uit. (14%)
2070 stemmen