Koeien krijgen bij aankomst een wasbeurt. Geen straf bij de hoge temperaturen van deze week.
Volledig scherm
Koeien krijgen bij aankomst een wasbeurt. Geen straf bij de hoge temperaturen van deze week. © Frans Paalman

Ventilator op 10 tijdens snikheet koeienfeest in Zwolle

Ondanks de tropische hitte van zaterdag gaat de Nationale Rundvee Manifestatie in Zwolse IJsselhallen gewoon door. Maar niet zonder extra maatregelen. Dus: dak open, ventilatie aan én gratis drinkwater. 

Hij heeft weleens voor hetere vuren gestaan, vertelt organisator Jos Buiting van het jaarlijkse koeienfeest. ,,En de dieren kunnen veel beter tegen warmte dan wij, neem dat maar van mij aan...’’ Toch neemt hij de weersvoorspellingen uiterst serieus. Zaterdag wordt 't smoorheet. Daarom heeft-ie het hitteplan erbij gepakt. Zo wordt het vee zoveel mogelijk 's avonds en ‘s nachts aangevoerd. 's Nachts gaat het dak van de IJsselhallen open en de ventilatoren aan, zodat warme lucht wordt afgevoerd en koele lucht naar binnen kan. Overdag gaan de deuren in de hallen zoveel mogelijk open. Dan waait het lekker door. En nee, airconditioning is er niet. Maar dankzij de zware ventilatoren aan het plafond is het eenvoudig om tijdens het evenement veel warmte af te voeren, weet Buiting. Die installatie wordt ook altijd ingezet bij tractor pulling. Bedoeld om de dieseldampen af te zuigen. 

Laatste snufjes

Maar warm wordt het. Daar valt niet aan te ontkomen. Alleen al door het bezoekersaantal. Zowel op vrijdag als zaterdag verwacht Buiting vierduizend toeschouwers. En er zijn zeker driehonderd koeien te bekijken. Het gaat om de zestiende editie. Voor de vierde keer in Zwolle. Het is niet alleen een beurs met de laatste snufjes voor melkveehouders, maar ook een keuring. Op zaterdag kiezen ze de Miss Holland onder de koeien. ,,We zien dat de zaterdag is uitgegroeid tot een echte gezinsuitje. We hebben ook allemaal programmaonderdelen voor kinderen.’’

Maar ja, die hitte hè. Dinsdag begonnen de voorbereidingen. 37 graden. Het was afzien binnen. ,,We hebben in de hal op meerdere plekken de mogelijkheid om gratis drinkwater te tappen. We zullen het ook steeds maar weer rondzingen: vooral blijven drinken!’’ Ook is de EHBO-post op volle sterkte. De tribune met toeschouwers wordt goed in de gaten gehouden. ,,De EHBO heeft natte handdoeken bij de hand, mocht het nodig zijn.’’ Ook is het parkeren gratis, zodat mensen niet lang in de auto hoeven wachten. En in de hal zijn extra stroomaansluitingen voor losse ventilatoren, meldt de organisator terloops. 

Oudere koeien

Een belangrijk onderdeel van het programma is - gek genoeg - het presenteren van een stel oudere koeien. Gemiddeld geeft een koe 30.000 liter melk in zijn leven. Sommigen tikken echter met gemak de 70.000 aan. Dankzij het juiste DNA. Door goede verzorging. Maar ook 'gewoon’ omdat de boer visie heeft. Want als die alleen maar wil verjongen, haal je dat resultaat niet, weet Buiting. Het is eenvoudig: hoe langer een koe melk geeft, hoe duurzamer, vertelt hij. En dat wordt steeds belangrijker, want er is veel kritiek op de sector. Koeienmest belast immers het milieu. De koe zit in het verdomhoekje. ,,Maar omgerekend naar een liter melk, heeft juist de Nederlandse koe de kleinste ecologische voetafdruk. En dan wereldwijd hè,’’ legt Buiting uit. Dat mag ook weleens worden gezegd, stelt hij. ,,Dankzij alle innovatie zetten we juist veel stappen in de goede richting.’’

  1. Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    Zwolse Dierenvoed­sel­bank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

    De Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld met nieuwe aanvragen sinds de coronacrisis is uitgebroken. Tegelijkertijd kan de stichting het voer voor honden, katten en andere huisdieren niet meer op de gebruikelijke manier verspreiden. De tijdelijke noodoplossing: twee plekken in Zwolle waar dagelijks kratten vol voer neergezet worden, waar iedereen gebruik van kan maken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle