Verhalen kosten herstel gebouw X ‘zaak van lange adem‘

videoHogeschool Windesheim in Zwolle verwacht dat het nog lange tijd zal duren voordat bekend is wie opdraait voor de kosten van herstel van het X-gebouw. Maandag werd het gebouw feestelijk heropend na ruim een jaar dicht geweest te zijn.

De hogeschool investeerde ruim 4,5 miljoen in het verstevigen van de vloeren en probeert dat geld terug te krijgen van de aannemer. ,,Maar het zal een zaak van lange adem worden. Niemand zit er op te wachten om een rekening van bijna vijf miljoen te betalen”, zegt bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Zwolse hbo-instelling. Hij verwacht dat verdere procedures nodig zijn om hier duidelijkheid over te krijgen. 

Gevoelig

Aannemer Trebbe BV heeft de aansprakelijkheid vanaf het begin afgewezen en blijft daarbij, zegt adjunct-directeur Geert Klein Lebbink. Wel heeft Trebbe het herstelwerk in opdracht van Windesheim uitgevoerd. ,,Natuurlijk ligt dat gevoelig, maar we hebben vooropgesteld dat de problemen in het gebouw opgelost moesten worden. Dat hebben we samen met Windesheim professioneel opgepakt.” De onveilige vloeren kwamen aan het licht na het instorten van een parkeergarage in Eindhoven. Het X-gebouw was toen al jaren in gebruik, maar nieuwe berekeningen toonden aan dat de draagkracht niet in orde was.

De hogeschool betaalde de herstelkosten voorlopig uit eigen zak. Dat heeft geen invloed op het huishoudboekje voor dit jaar. ,,We hebben een reserve voor onvoorziene omstandigheden. Wij kunnen dit dus dragen”, aldus Hagoort. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Gebouw X werd na een jaar sluiting feestelijk weer in gebruik genomen. © Frans Paalman

Gebakje

Ondanks de onzekerheid over de kosten greep de hogeschool de heropening aan voor een klein feestje. Afgelopen dagen hing er een enorme rode strik om het gebouw en die werd met een eveneens enorme schaar doorgeknipt. Vervolgens werden alle studenten en medewerkers getrakteerd op een bolvormig gebakje. Een knipoog naar de 7800 bollenankers die de afgelopen maanden in de vloeren verwerkt zijn om ze steviger te maken.

Daglicht

Vierdejaars studente Lisa Abeling (22) mocht het lint doorknippen. ,,Ik vond het vorig jaar verbijsterend dat we een gebouw waar je gewoon dagelijks les had, ineens niet meer in mochten. Maar we werden goed opgevangen op de campus en mochten op allerlei plekken zitten. Ik heb veel tijd doorgebracht op de eerste verdieping in het hoofdgebouw; achteraf in een stil hoekje”, zegt de studente communicatie die in februari hoopt af te studeren. ,,Wat ik wel gemist heb is daglicht. Hier in X is het één en al ramen en daglicht; dat is in de andere gebouwen heel wat minder.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle