De schietpartij op de Wijheseweg vond plaats in april 2016
Volledig scherm
De schietpartij op de Wijheseweg vond plaats in april 2016 © News United / Stefan Verkerk

Vermeend kopstuk drugsbende Zwolle Abas M. langer in voorarrest

Zwollenaar Abas M. blijft 90 dagen langer in voorarrest, dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel bepaald. 

Lees alles over het drugsgeweld in Zwolle in ons dossier Onderwereld op de korrel.

Abas M.  werd eind oktober door een arrestatieteam opgepakt in een woning in het Duitse Gronau. Hij verzette zich maandenlang tegen uitlevering aan Nederland. Begin februari werd hij overgebracht naar Nederland. Het voorarrest van veertien dagen werd deze week met 90 dagen verlengd. 

Wijheseweg

De Zwollenaar wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging tot liquidatie op twee Zwolse broers op de Wijheseweg in 2016. De twee broers overleefden de liquidatiepoging, maar liepen wel ernstige verwondingen op. De beschieting op de Wijheseweg wordt gezien als startpunt van een onderwereldoorlog in Zwolle.

Stadshagen

Abas M.  wordt samen met zijn broer Idris gezien als het duo dat met geweld de macht wil grijpen op de Zwolse drugsmarkt. Naast de liquidatiepoging op de Wijheseweg wordt Abas M. ook verdacht van een moordplan op een Zwolse rivaal. Die aanslag kwam er afgelopen zomer echter niet. Wel werd kort daarna juist Idris M. neergeschoten bij zijn toenmalige woning in de Zwolse Van Disselstraat in Stadshagen. Voor die liquidatiepoging zit sinds enkele weken de 19-jarige Zwollenaar Merdan I. vast.

Idris M. zit sinds eind oktober ook in voorarrest. De rechter besloot eind januari op een pro forma-zitting dat hij ook langer achter de tralies blijft.

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

In samenwerking met indebuurt Zwolle