Volledig scherm
Tijdens een eerdere staking bij Scania in Zwolle verzamelde het personeel zich eveneens op een boot naast de fabriek. © Marijn van der Gaag

Verrassingsstaking bij Scania Zwolle en Broshuis Kampen: personeel legt werk 24 uur neer

Medewerkers van Scania Zwolle en trailerbouwer Broshuis in Kampen hebben vanochtend vroeg hun werk neergelegd. Het gaat om een verrassingsstaking van 24 uur, meldt de FNV.

Volgens de vakbond schrijven vandaag zo’n duizend werknemers en leden van FNV Metaal zich vanaf de start van hun dienst in voor een staking van 24 uur in een boot die naast de Scaniafabriek in Zwolle ligt. De stakers voeren al maandenlang actie voor een goede cao metalektro, net als tienduizenden metaalwerkers door het hele land beurtelings doen.

,,Vanochtend zijn de metaalwerkers met een sms’je opgeroepen om direct mee te doen. We verwachten uiteindelijk tegen de duizend deelnemers vandaag van zowel Scania als Broshuis”, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

‘Dit doet pijn’

Om die duizend deelnemers te halen, moet er nog wel wat gebeuren. Volgens een woordvoerder van Scania staken er in de ochtend namelijk zo'n honderd mensen. ,,Dat is ongeveer 25 procent van ons personeel, minder dan tijdens de vorige staking. Toch blijft zo'n staking behoorlijke consequenties hebben. Iedere wagen die te laat bij de klant is, is een tegenvaller. Dit doet pijn. Maar goed, het is zoals het is.” 

Ervaring

De staking bij het Zwolse bedrijf kwam vanochtend inderdaad als een verrassing. ,,We wisten wel dat er iets zou komen, maar niet dat het vandaag zou zijn”, stelt de woordvoerder. ,,We hebben de protocollen in werking gesteld. Daar hebben we inmiddels veel ervaring mee, jammer genoeg.”

Rond 14.00 uur moet blijken wat de totale opkomst van de stakingsactie is. Dan gaat de middagploeg van Scania aan de slag.

De stakers van FNV Metaal willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent. Ook willen ze een einde maken aan de ‘doorgeslagen flexibilisering’ binnen de sector.

In samenwerking met indebuurt Zwolle