Vervelende fruitvliegjes in huis? Zo bestrijd je ze
De zomer barst los en ja hoor, daar zijn ook de fruitvliegjes. Waar komen ze vandaan? En belangrijker, hoe komen we er vanaf? Een aantal handige huis-tuin-en-keukentips om de overlast te beperken.
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Daarom komen ze af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo’n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit. Zo kan één overrijpe banaan al een ware fruitvliegenplaag veroorzaken.
Simpel
De officiële naam van de meest voorkomende fruitvlieg is drosophila menalogaster. Vaak wordt er gedacht dat vliegeneitjes op het fruit zitten. Dit is niet zo. Fruitvliegjes komen vanaf buiten je huis binnen, zodra ze iets lekkers ruiken. Gelukkig verjaag je deze ongewenste indringers met een aantal simpele methodes:
Was het fruit grondig: Was je fruit grondig onder stromend water voordat je het op de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen in de fruitschaal rijpen. Bewaar groente en fruit anders in een afgesloten bak of in de koelkast.
Laagje rode wijn: Fruitvliegjes zijn ware alcoholisten. Zet daarom een lege wijnfles met een klein bodempje rode wijn neer. Binnen de kortste keren zie je de eerste fruitvliegjes sneuvelen.
Afwasmiddel met azijn: Fruitvliegjes een hekel aan azijn. Zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep op de plek waar je het meeste last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er snel in verdrinken. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten.
Zet een kruidenplantje bij fruit: Vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Zet daarom een kruidenplantje in de buurt van fruit. Je kunt de kruiden gebruiken tijdens het koken én je houdt de fruitvliegjes op afstand.
Frisse lucht: Zorg ervoor dat de keuken goed schoon blijft en zuig regelmatig. Zo verwijder je larven en eitjes van de fruitvliegjes. Frisse lucht doet ook wonderen. Als de zon via het keukenraam naar binnen komt, is het belangrijk genoeg frisse lucht binnen te laten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Nieuws gemist? Ontslagen bij PEC door degradatie • Dakkapel op rijksmonument is geen goed plan.
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUMmet video2
Mare en Phelien (9) uit Zwolle komen thuis met ‘levensgevaarlijke’ granaat: ‘Ik dacht dat het een atoombom was’
Mare en Phelien (allebei 9) waren aan het spelen bij de IJssel in Zwolle toen ze iets bijzonders zagen. Phelien dacht aan een atoombom, Mare aan een stuk oud ijzer. De waarheid ligt in het midden: de meisjes vonden een granaat. Volgens de politieagent die kwam kijken is het een lichtgranaat, maar volgens een munitiedeskundige is het een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een die op scherp staat bovendien: ‘Hier ga je hartstikke dood van.’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUMMET VIDEO
Hoe boeren de grootste energieproducent van Nederland worden: ‘Door hoge prijzen is verdienmodel heel interessant’
Melk, vlees, aardappelen en... groene energie. Aangespoord door de explosief gestegen energieprijzen ontpoppen boeren zich steeds meer tot energieleverancier. Voor melkveehouder Jan Borgman uit Vierakker een normale zaak. ,,We kunnen als boeren de grootste energieleverancier van Nederland worden.” -
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
-
PREMIUM
Het jaarrapport van PEC Zwolle: wie viel niet helemaal uit de toon, wie heeft spijt (en wie was de flop?)
Laatste en na tien jaar terug naar de eerste divisie. PEC Zwolle kende ondanks een korte opleving een dramatisch seizoen in de eredivisie. Wie viel niet helemaal uit de toon? Wie was de flop? En wie heeft spijt dat hij ooit voor Zwolle koos? Jaarrapport van een degradant in nood.