Volledig scherm
Isabel van Liere kijkt toe hoe haar ouders en burgemeester Henk Jan Meijer het eerste zand scheppen over de wortels van haar geboorteboom. Op de achtergrond staan onder anderen haar grootvader en overgrootmoeder. © Frans Paalman

Video | Babyboom in Zwolle

ZWOLLE - Isabel heeft een boom. De 125.000ste inwoonster van Zwolle, geboren op 30 maart 2016, kreeg een linde aangeboden door de gemeente Zwolle om dit feit te vieren. Maandagmiddag werd deze geplant in het Vegtlusterbos in Berkum.

In het gezelschap van leden van de Zwolse gemeenteraad en vertegenwoordigers van Groenstad Zwolle gingen de scheppen in de grond. Want niet alleen de ouders van Isabel van Liere samen met de burgemeester, maar ook ooms, tantes, grootouders en overgrootmoeder schepten zand over de wortels van de herinneringsboom. Burgemeester Henk Jan Meijer, die ook het gezelschap welkom had geheten, onthulde het herdenkingsplaatje dat tot dat moment verborgen was onder de Zwolse vlag.

Isabel van Liere is niet de eerste waarvan de geboorte met een boom gevierd werd. Zwolle feliciteerde op die manier ook Noa Lamme in 2003, omdat zij de 100.000ste inwoonster was van de Overijsselse hoofdstad. In 2008 kreeg Lucas Hoen een boom, hij was de 115.000ste en in 2010 viel de eer te beurt aan Robin Harm Wimmenhove als 120.000ste inwoner van Zwolle. Alleen de boom van Robin Harm staat op een andere plek.

Jubilea
Inwoners van Zwolle kunnen in het herinneringsbos een boom planten om een bijzondere gebeurtenis te herdenken bijvoorbeeld bij een 25-jarig huwelijksjubileum, bij de geboorte van een kind of ter nagedachtenis van een familielid. Zij kunnen kiezen uit een eik, berk, linde of beuk. Op hetzelfde veldje aan de Boerendanserdijk, dat in april van dit jaar in gebruik genomen werd, staan op dit moment nog negen andere herinneringsbomen. Aanstaande vrijdag komen er nog dertien bij. In totaal is er ruimte voor 42 bomen op deze plek. In heel Zwolle staan er op dit moment 249.

In samenwerking met indebuurt Zwolle