Volledig scherm
Foto Frans Paalman

Video | Drukte en chaos door nieuwe bus en bushalte Deltionlijn

ZWOLLE - Eén voordeel: op het reguliere busperron heerste dinsdagmorgen rust in de spits. De meutes Deltionstudenten die daar altijd op de bus stonden te wachten verzamelden zich nu aan de overkant van de weg bij de nieuwe bushalte.

Maar afgezien daarvan was er vooral het beeld van één grote wirwar van bussen, auto's, fietsers, en overstekende studenten. En ondanks de inzet van een nieuwe extra lange bus was de wachttijd op een plekje in buslijn 9 naar Deltion niet korter dan voorheen. ,,Het lijkt ook of er nog meer studenten zijn dan anders", constateerden medewerkers van de gemeente en busbedrijf Syntus. ,,Misschien komt het doordat ook mbo-studenten nu gratis mogen reizen, waardoor jongeren die anders op de fiets kwamen nu ook de bus pakken."

De extra bus en de nieuwe bushalte zijn bedoeld om de drukte rond buslijn 9 in betere banen te leiden. Maar omdat alle Deltionstudenten nu eerst de drukke Westerlaan moeten oversteken om hun nieuwe halte te bereiken, zijn wel extra verkeersregelaars nodig. Vijf stonden er dinsdagmorgen, in plaats van de gebruikelijke twee. Met name de rotonde voor het station is een kwetsbare plek omdat daar veel studenten oversteken om bij de nieuwe bushalte te komen. In de tijd dat zij moeten oversteken, stokt het andere verkeer en ontstaan flinke rijen wachtende bussen en auto's.

De nieuwe situatie is een proef. Eind deze maand wordt besloten of die een vervolg krijgt. Is dat het geval, dan probeert Syntus nog een aantal extra lange bussen aan te schaffen.

Volledig scherm
Foto Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle