Volledig scherm
Het team van het Greijdanus College in actie tijdens de First Lego League. Foto Frans Paalman

Video | Lego-robots strijden in Zwolle

ZWOLLE - Het Zwolse Deltion College is donderdag en vrijdag het toneel van voorrondes van de jaarlijkse wedstrijd First Lego League. Veertig scholen uit de wijde regio hebben samen twaalfhonderd leerlingen afgevaardigd die tegen elkaar in het strijdperk treden.

Op een grote 'speeltafel' moeten ze zelfgebouwde robots een parcours laten volgen en opdrachten laten uitvoeren. Wie dat het snelste en met de minste fouten doet, gaat door naar de Benelux-finale. Precies een minuut duurt zo'n lego-battle. Maar er zit wéken aan voorwerk in. "Wij hebben op school het vak O&O, onderzoek en ontwerpen. In de les zijn we ermee bezig geweest, maar ook buiten schooltijd", zeggen Laure (13) en Sabine (13) van het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn. Programmeren vinden ze gaaf. "Zo'n robot gaat doen wat jij wilt, dat is toch leuk?", vindt Laura. Sabine: "Maar je moet wel veel doorzettingsvermogen hebben. Soms duurt het heel lang voordat het lukt."

Vrijdag in de loop van de middag zijn de wedstrijden afgelopen. Dan wordt bekend wie er doorgaat naar de internationale wedstrijd.

200 scholieren uit Oost-Nederland doen donderdag en vrijdag mee aan de First Lego League in het Deltion College in Zwolle. Ze strijden tegen elkaar met robots die ze zelf geprogrammeerd hebben. Vrijdag wordt de winnaar bekend.

In samenwerking met indebuurt Zwolle