Volledig scherm
De taser die de politie gaat gebruiken © Erik van 't Woud

Video | Politie in Zwolle experimenteert met stroomstootwapen

ZWOLLE - De politie gaat vanaf deze maand in Zwolle een jaar lang experimenteren met een taser. Invoering van het stroomstootwapen riep in het verleden veel discussie op, vanwege onder meer dodelijke incidenten in Amerika. De pilot moet aantonen of het toch een middel is dat ook agenten hier kan helpen daadkrachtig op te treden.

„Het wapen wordt gebruikt als een verdachte op enkele meters afstand staat,” verduidelijkt Willem Woelders. Hij is plaatsvervangend politiechef in Midden-Nederland en is ook voorzitter van een stuurgroep van de politie die zich bezighoudt met de testfase van de taser.

„Via laserlichtjes kan ik eenvoudig twee trefpunten op het lichaam van de verdachte bepalen. Voorts vuur ik ‘twee darts’ af die met een flinterdun, geïsoleerde stroomdraad met het wapen verbonden blijven. Deze darts zijn zo ontworpen dat ze vast blijven zitten in de huid of de kleding''. Bij een misser kan er nog een keer 'gevuurd' worden.

Letsel
Als de darts doel treffen, dient het wapen een stroomstoot toe van 50.000 volt, met een stroomsterkte van 1.3 milliampere. ,,Gedurende vijf seconden zorgt deze stoomstoot bij de getroffen persoon voor een tijdelijk verlies van controle over de spieren”, weet Woelders. Volgens de politieman verstijft het lichaam van de verdachte met als gevolg dat hij of zij onmiddellijk tegen de vlakte gaat. Politiemensen krijgen zo de gelegenheid de verdachte onder controle te krijgen. De kans op ernstig letsel als direct gevolg van dit wapen is volgens Woelders zeer gering. „Minimaal letsel, maximaal effect.”

Sinds 2006 wordt in de Nederlandse politiek al gesproken over de inzet van dit wapen dat een niet geheel onomstreden verleden heeft. In Noord-Amerika waren tot augustus 2008 circa 300 mensen door dit wapen om het leven gekomen. „Ik heb grote twijfels over dit getal”, pareert Woelders. „Maar met de nieuwste generatie stroomstootwapens is de kans op ernstig letsel zeer gering.”

Opleiding
Vanaf deze maand zal gedurende een jaar geëxperimenteerd worden met de taser. In totaal zijn er vijftig ingekocht. Politiemensen van basisteams in Zwolle krijgen een korte opleiding om dit wapen te hanteren. De proef is, zoals binnen politiekringen wordt genoemd, onderdeel van een bredere oriëntatie op lichtere geweldsmiddelen dan het dienstpistool. Naast Zwolle wordt de test ook uitgevoerd in Amersfoort en Rotterdam.

Amnesty
Amnesty International is absoluut niet te spreken over de tests van de politie. Op NPO Radio 1 wijst de mensenrechtenorganisatie op de tientallen doden die in het buitenland al zijn gevallen door het gebruik van politietasers.

De politie start in februari 2017 een proef met stroomstootwapens. Het gaat om het model Taser X2, een dubbelschots stroomstootwapen dat ook in gebruik is bij de Arrestatieteams in ons land. Het wapen kan worden gebruikt als een verdachte op enkele meters afstand staat. De Taser X2 vuurt twee pijltjes af die met een geïsoleerde stroomdraad met het wapen verbonden blijven. De pijltjes zijn zo ontworpen dat ze blijven vastzitten in de huid en/of kleding. Kijk voor meer informatie over de proef en waarom de politie dit middel in zet: https://www.politie.nl/themas/stroomstootwapen.htm https://www.politie.nl/nieuws/2017/februari/1/00-politie-begint-proef-met-stroomstootwapen.html

In samenwerking met indebuurt Zwolle