Volledig scherm
Dit is 'm: de gevel van de Primark in Zwolle © Frans Paalman

Video | Primark met Zwols tintje

ZWOLLE - De grootste van Nederland zal het niet worden, de Primark in Amsterdam is drie keer zo groot. Toch kan niemand ontkennen dat de Primark in Zwolle een zeer imposant gebouw is geworden. Eén met een echt Zwols tintje, waar koopjesjagers straks los kunnen gaan op 4500 vierkante meter winkeloppervlakte. De Stentor mocht vrijdag als eerste een kijkje nemen in het gebouw, dat 4 november wordt opgeleverd. In het voorjaar van 2017 gaat de Primark open.

Het gebouw is zestig meter lang. Om te zorgen dat het niet saai wordt zijn verticale elementen aangebracht. Ook de oude Tijlpanden, waar voorheen onder meer een drukkerij in zat, komen terug in het Primarkpand. Zo is het logo van Tijl, een lindeboom, in een modern jasje gestoken en prijkt prominent op de gevel. „Het gebouw voegt zich goed in de omgeving, als je niet beter weet zou je denken dat het gebouw er altijd al heeft gestaan”, zegt ontwikkelaar Geert Stel van DLH Ontwikkeling.

Het pand mag er aan de buitenkant dan al groot uit ziet, binnen oogt het gigantisch. De begane grond is bedoeld voor de dames, op de eerste verdieping kunnen mannen hun slag slaan en de tweede verdieping is bedoeld voor kinderkleding. „In vergelijking met andere Primarkwinkels in Nederland zit Zwolle een beetje in de middenmoot. Maar vergis je niet, voor een kledingwinkel is het nog steeds heel groot. Dit is het een van de grootste winkelpanden van Zwolle”, zegt ontwikkelingsmanager André ten Vergert van BPD Noord-Oost.

Het pand heeft veel ramen, waarvan een aantal wordt beplakt met oude foto’s van de Zwolse binnenstad. Aan de kant van de Voorstraat komt geen ingang, daar worden de goederen geleverd. In het steegje tussen de Melkmarkt en de Voorstraat komt een personeelsingang. Overigens zoekt Primark nog zo’n 180 mensen voor de Zwolse vestiging.

Beelden en montage door Annerieke van der Krift
  1. SV Zwolsche Boys neemt afscheid van erelid Rein van Veen
    video

    SV Zwolsche Boys neemt afscheid van erelid Rein van Veen

    SV Zwolsche Boys heeft donderdagmiddag op indrukwekkende wijze afscheid genomen van erelid Rein van Veen. Van Veen overleed vrijdag 17 november op tachtigjarige leeftijd en was zeventig jaar daarvan, lid van de Boys. Hij bekleedde in die periode vele functies, van profvoetballer tot trainer tot archivaris. Hij was alleen nooit voorzitter. ,,Teveel gezeur aan de kop," zei hij een half jaar geleden in een interview met de Stentor.

In samenwerking met indebuurt Zwolle