Volledig scherm
PREMIUM
Een hooligan van Zwolle slaat in op een Duitse hooligan tijdens het afgesproken gevecht in Laag Zuthem. © Videostill

Vier verdachten uit knokfilmpje Zwolse hooligans moeten zich verantwoorden voor rechter

Vier Zwollenaren staan vrijdag terecht voor de politierechter voor openlijk geweld op de openbare weg. De vier zouden als lid van Zwolse Hooligans (ZWH) hebben deelgenomen aan een georganiseerd gevecht tussen ZWH - gesteund door mensen van de Duitse club Ahlen -  het eveneens Duitse Preussen Münster.

Het gewelddadige treffen op een landweggetje in Laag Zuthem had plaats op 26 mei van het vorige jaar en is gefilmd door een sympathisant van ZWH. Het verscheen online en is duizenden keren gedeeld. Zwolse vechters nemen het, gekleed in groene t-shirts met opdruk ZWH, op tegen in het wit geklede Duitsers. Een paar minuten lang hakken ze op elkaar in, gecoacht en gefilmd door toeschouwers. Naar aanleiding van die vechtpartij verbood Dalfsens burgemeester Han Noten toen een anderhalve maand later geplande oefenwedstrijd tussen PEC Zwolle en Münster.

'Zaak van filmpje’

De Zwolse advocaat Kees Kok verdedigt de vier Zwollenaren, allemaal meerderjarige mannen. De strafpleiter wil niet vooruitlopen op de behandeling van de strafzaken, maar bevestigt dat het ‘de zaak van het filmpje’ betreft. Kok: ,,Ik weet dat het heel veel gebeurt, dit soort vechtafspraken, maar het komt bijna nooit naar buiten. Er zijn een paar eerdere rechtszaken geweest. Ik heb vaak jongens van de Zwolse harde kern bijgestaan, maar voor zover ik weet is het voor het eerst dat er jongens voor dit soort zaak voorkomen.’’ Kok benadrukt dat niet zozeer de geweldpleging het probleem is - de vechters gaan elkaar immers vrijwillig te lijf, met alle risico’s van dien - maar de openbare orde. ,,Dat is in deze zaken het beschermde belang.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle