Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Vijf konijnen van Zwols gezin leggen het loodje door agressief virus

In de Zwolse wijk Stadshagen zijn vorige week meerdere konijnen van hetzelfde gezin doodgegaan door het zeer besmettelijke RHD2-virus. Dierenarts Ton Aalders spreekt over vijf of zes konijnen, die tegelijkertijd dood waren. 

De eigenaar schakelde de dierenarts in omdat de doodsoorzaak niet duidelijk was.

Aalders heeft sectie laten verrichten en daaruit bleek dat het om dit virus gaat, dat de afgelopen jaren al vaker de kop opstak in Nederland. ,,Het kan heel snel gaan, de ene dag zijn ze nog springlevend en de andere dag zijn ze dood. Je kunt het bijna niet zien aankomen."

Het virus wordt volgens Aalders overgebracht door ‘stekende insecten‘ en door direct contact tussen konijnen. Ook kan het virus zich verspreiden door uitwerpselen van dieren die een besmet konijn hebben opgegeten. De ziekte treft zowel wilde als tamme konijnen. Voor Aalders is het de eerste keer dat hij ermee te maken heeft gehad. 

De ziekte duikt sinds 2016 op in Nederland en is een variant van de al eerder bekende ziekte RDH1. Inmiddels is er een vaccin beschikbaar. 

Zijn er andere konijnenbezitters en/of dierenartsen die recent met dit dodelijke virus te maken hebben gehad? Laat het hier weten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle