Vijfhonderd mensen tijdens protest Lelystad Airport in Zwolle

VideoRond de vijfhonderd mensen zijn vanmiddag afgekomen op de protestmars tegen Lelystad Airport in Zwolle. Dat laat de organisatie weten. Ze floten bij elke positieve zin die over het vliegveld werd uitgesproken, hielden spandoeken in de lucht en waren boos. Soms zelfs heel boos.

Miep Oude Aost en Helen van Oostayen zijn jaren geleden vanuit de Randstad naar Hoenderloo verhuisd. De één vanuit Utrecht, de ander vanuit Pijnacker. Nu zijn ze buren. Ze genieten nog van de rust. Lekker wonen, vlakbij het park de Hoge Veluwe. Maar nu dreigt die rust door vliegtuigen verstoord te worden. ,,Dreigt?! Nee, dat gaat gewoon zeker gebeuren!" De twee zijn woest en zitten met protestborden bij de mars in Zwolle. ,,We worden gewoon besodemieterd”, zegt Oude Aost.

De belangrijkste problemen? Geluidsoverlast door laagvliegroutes en fijnstof. ,,We voeren al maanden actie, maar ze luisteren in Den Haag gewoon niet. Ontluisterend. In onze straat wonen mensen van boven de zeventig jaar die heel hun leven nog nooit geprotesteerd hebben en nu wel in actie komen. Dan zie je dus hoe erg dit leeft.”

Landinggestel

De vrouwen zijn niet per definitie tegen vliegen en deden dat zelf ook wel eens. ,,Maar de prijs van de tickets moet wel omhoog", stellen ze. ,,Het is te veel vliegverkeer. En te laag.” Oude Aost is bereid om nog verder te gaan. ,,Desnoods bind ik me vast aan een landingsgestel. Ik zeg je dit: dit mag niet gebeuren!”

Het protest  was in het Wezenlandenpark in Zwolle en begon vanmiddag om 13.00 uur. De demonstranten liepen later vanaf het stadspark naar het stadhuis.

De demonstratie is onderdeel van een landelijke protestactie waarbij bewonersgroepen en milieuorganisaties de straat op gaan om te demonstreren tegen de groei van luchthavens in Nederland.

Schandalig

Deelnemers aan de manifestatie komen uit verschillende delen van het land om te protesteren tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Zo komt een groep actievoerders per bus uit Ede. Anderen zijn uit Friesland overgekomen. ,,Dit is schandalig”, roept Hans Zijlstra uit het Friese Nijetrijne in de buurt van Wolvega.

Hij loopt rond met een blauw-witte Friese vlag. ,, Speciaal voor de stilte ben ik op een boerderij gaan wonen op het platteland en dan krijg je dit. Over stiltegebieden vlieg je niet.”

Oordoppen

Een eindje verderop protesteert Willem in ’t Veld uit Klarenbeek. Met op zijn hoofd een paar enorme oordoppen en voor zijn mond een soort maskertje. ,,Zo zien alle Nederlanders er in 2020 uit", waarschuwt hij. ,,Als de donder moeten we dat treinverkeer op orde krijgen, dan is vliegen binnen Europa helemaal niet nodig”, betoogt hij, gewapend met grote oordoppen en een mondkapje.

Ook kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) is bij een demonstratie aanwezig. ,,Iedereen is ontzettend strijdlustig, maar de sfeer is goed."

Het valt haar op dat demonstranten uit een groot gebied komen. ,,Mensen komen overal vandaan, van Gelderland tot Friesland. Dat is heel bijzonder. En de boodschap is helder: we moeten echt anders omgaan met ons vliegverkeer." 

Volledig scherm
500 mensen protesteerden tegen de plannen van Lelystad Airport. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle