Volledig scherm
Enkele villa's op woonpark Katerveer.foto Cees Baars

Villapark Katerveer is stijfuitverkocht

ZWOLLE - Villapark Katerveer is finaal uitverkocht. Een handvol kavels moet nog bebouwd worden, maar duidelijk is al te zien dat Zwolle er een woonwijk met oud- Engelse allure bij heeft. De makelaar: "Hier is meer behoefte aan."

De valse start van het villapark is allang vergeten. Dat was in 2002, toen de oorspronkelijke seriematige bouw niet de juiste keuze bleek. Wie voor zes of zeven ton een huis koopt, wil inspraak hebben in de indeling. Bovendien wil hij niet dat zijn droomhuis als twee druppels water op dat van de buren lijkt - de Vinex-vloek, zeg maar. Toen na anderhalf jaar nog maar drie huizen verkocht waren, werd het roer omgegooid. Kopers mochten voortaan zelf een huis neerzetten op hun kavel. Maar wel onder 'strenge voorwaarden', zoals verkopend makelaar Etzo Aarnink het zegt. "Door strikte eisen als een overstek van anderhalve meter heeft het wijkje een heel homogeen karakter gekregen. Elk huis heeft zijn eigen kenmerken, maar het totaal is harmonieus."De aanpalende snelweg zorgde in de beginfase voor enige aarzeling, zegt Ilse Smink, die samen met Aarnink voor Makelaardij Bramer de verkoop van het project deed. "Je merkte dat het een factor was, maar daar stonden weer voordelen als de ligging bij de binnenstad en het vele groen tegenover." Nog zo'n voordeel: de ruimte. De kavels lopen van 600 vierkante meter (Smink: "Dat is waar Stadshagen zo'n beetje ophoudt") tot 2500 vierkante meter. De gemiddelde bouwkavel is 900 vierkante meter groot, terwijl het gemiddelde huis 900 tot 1000 kubieke meter inhoud heeft.

De prijzen begonnen bij zo'n 650.000 euro. Zeker in guldens (omgerekend 1,4 miljoen) is dat veel geld, maar de huizen zijn het alleszins waard, zegt Aarnink. "Als je ze nu weer verkoopt zijn ze al gauw 850.000 euro waard." Die prijzen zijn zo hoog vanwege de ruimte binnen en buiten en de oude groene omgeving, maar ook speelt een rol dat Zwolle relatief weinig te bieden heeft voor het zogeheten topsegment, de bovenkant van de huizenmarkt. Smink: "Het is een kritische markt, je kunt niet op elke locatie huizen in deze prijsklasse neerzetten, maar de vraag is zeker groter dan het aanbod." Dat geldt voor meer marktsegmenten, weet de makelaar. "Wat ik de laatste tijd veel hoor, is dat Zwolle vooral bouwt in de categorieën rond de twee ton en drieënhalf à vier ton. Daartussen en daarboven wordt niet zo veel gebouwd, daar zou Zwolle meer op in kunnen zetten."Het volgende project in de hoogste prijsklasse wordt de nieuwbouw naast de Oude Mars, de monumentale boerderij in Zwolle-Zuid naast het Marsbos. Daar zit niet echt schot in; voordat daar de eerste house-warming-party wordt gegeven zitten we lang en breed in het volgende decennium. Jammer, zegt Aarnink, want de bouw van huizen in de prijsklasse van villapark Katerveer heeft een gunstige invloed op de gehele Zwolse woningmarkt. "Wie bij het Katerveer gaat wonen, laat een huis achter in de categorie daar onder. Daar gaat weer iemand wonen die een twee-onder-kapper achterlaat, en aan het eind van de keten help je starters op de woningmarkt. Ik denk dat door de bouw van een huis in het topsegment vier tot vijf gezinnen een stapje hogerop kunnen zetten."

In samenwerking met indebuurt Zwolle