Volledig scherm
Bewoners van appartementencomplex De Genverberg hebben last van de viskraam. Foto: Sacha Wunderink

Vishandel laat zich niet zomaar wegjagen

ZWOLLE - Aart Timmerman van Vishandel Timmerman uit Zwolle is nog niet klaar met de gemeente Zwolle. Die heeft hem laten weten dat hij niet meer op zijn standplaats bij het Kerkbrugje mag staan. "Ik kan dat op begraafplaats Kranenburg niet uitleggen", zegt Timmerman. "Mijn vader draait zich om in zijn graf." De familie Timmerman staat met hun vishandel al zeventig jaar op die plek, de laatste jaren op woensdag én op donderdag.

Maar na klachten van bewoners van de naastgelegen Genverflat, neemt de gemeente Zwolle het standplaatsenbeleid onder de loep, ten nadele van vishandel Timmerman.

"Mijn vishandel wordt op die plek gedoogd tot september", zegt Timmerman. Maar waar hij vanaf dan terecht kan, is hem niet bekend. Timmerman tast in het luchtledige. "Ik heb alleen een brief gehad met het ultimatum september erin. Maar daarin wordt niet gesproken over een alternatieve locatie, ook niet over een gesprek om tot een andere locatie te komen. Er is aan mij tot op heden nul komma nul aangegeven. Ja, meneer De Heer (wethouder) heeft gebeld en zijn excusus aangeboden. Maar wat koop ik daarvoor?"

Het begon allemaal in maart van dit jaar toen de vereniging van eigenaren Genverflat bezwaar aantekende bij de gemeente tegen het verlenen van een vergunning. Dat zou in strijd zijn met het Bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht en de wagen zou geuren verspreiden die de waarde van de belendende huizen negatief zou beïnvloeden. Over stankoverlast deed de commissie bezwaarschriften geen uitspraak. Wel concludeerde die dat de gemeente eigenlijk geen vergunning had mogen verlenen voor de viskraam van Timmerman. Volgens de commissie zou de gemeente ruimtelijk-juridisch de mist in gaan met de huidige vergunningverlening. En dus moet het standplaatsenbeleid worden aangepast, verkondigde wethouder De Heer begin juni.

"Dat zal wel wat langer duren", zegt Timmerman. "Want alle standplaatshouders hebben een brief gekregen dat ze worden gedoogd tot januari en dat er tot die tijd geen nieuwe vergunningen worden afgegeven." Timmerman neemt hier geen genoegen mee en beraadt zich op verdere stappen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle