Vliegtuigen laag over Zwolle in carnavalsstoet

videoHet geluid van een passerend vliegtuig klinkt uit een grote box op een wagentje in de carnavalsstoet van Zwolle. 'Lelystad Airways. Wij vliegen laag over Sassendonk. Wil je dat niet horen? Stop dan doppen in je oren.'

Het is één van de ludieke verwijzingen naar de actualiteit tijdens de jaarlijkse optocht richting de Zwolse binnenstad. Ruim vijftig creaties rijden deze zaterdagmiddag naar de Grote Markt, waar publiek vanaf een tribune toekijkt. De deelnemers waren door carnavalsvereniging De Eileuvers uitgedaagd aan de slag te gaan met het thema 'Skitterend, wi'j gaon veur gold'. Dat kwam bij de één prominenter terug dan bij de ander. De in goud uitgedoste 'gold-dikkerds' riepen weinig vragen open. Bij de met Amerikaanse vlaggetjes naar de toeschouwers wuivende 'Donald en Melania Trump' leek de gouden link wat verder weg. Of misschien ook weer niet, gezien de haardos van The Donald. De presidentsvrouw liep met een gewaagde sjerp naast hem: 'Me-lania Too'. 'It was not Me', hing bij haar partner om de nek.

Bassie en Adriaan

Het stel werd op de hielen gezeten door zo'n beetje de volledige cast van Bassie en Adriaan, inclusief auto en caravan. Stadsprins Decibel.nl voerde de stoet vanzelfsprekend aan op een grote, door een tractor voortgetrokken wagen. Maar ook verderop in de stoet waren imposante karren te bewonderen. Zo viel de 'Gold Exchange' van carnavalsvereniging De Tonnezotters uit Zwolle-Zuid op, maar niet alleen vanwege de omvang van de creatie. Waar op de zijkant met grote letters prinses Pandora wordt aangekondigd, was dit kopstuk juist de grote afwezige bij de vereniging uit Schelle. Ze raakte vrijdagavond betrokken bij een auto-ongeluk op de Harm Smeengekade en moest verstek laten gaan. De prinses maakt het naar omstandigheden goed, maar het zorgde bij De Tonnezotters voor een dag met twee gezichten.   

De groep Tra-Melanto gaf de bezorgde inwoners van Zwolle een advies hoe om te gaan met vliegtuigen die in de toekomst mogelijk laag over de stad komen. Waar enkele leden opblaasvliegtuigjes vlak over het publiek lieten gaan, stond er op de vleugels van een grote, houten vliegmachine: 'Laagvliegen? Klagen helpt niet, bukken wel'. Dat u het weet. 

Volledig scherm
Tra-Melanto tijdens de carnavalsoptocht in Zwolle. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle