Jan van Dijk, vorig jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Dijk, vorig jaar. © Vakfoto Van Der Beek

Vogelaar Jan van Dijk overleden: voor Zwolle onvervangbaar

Onvervangbaar, bevlogen en niet te stoppen bij zijn inzet voor een vogelvriendelijke stad. Jan van Dijk, de bekendste vogelaar van Zwolle, is tijdens een familiebezoek in Frankrijk op 63-jarige leeftijd plotseling overleden. ,,Hij was de thermometer voor vogelsoorten in en om Zwolle."

Anderhalve week voor zijn dood krijgt Jan van Dijk de 22ste Groene Prijs van Zwolle. ,,Daar was hij heel trots op en erg blij mee. Terecht", zegt Hans de Graad, voorzitter van Natuurplatform Zwolle. Hij zat met enige regelmaat met Van Dijk om tafel, omdat diens stichting Avifauna Zwolle onder het Natuurplatform hing. Het ontvangen van de Groene Prijs, in het leven geroepen door GroenLinks om personen en organisaties te waarderen die zich inzetten voor de natuur, is met de wetenschap van nu de finale bekroning geweest op Van Dijks jarenlange vrijwilligerswerk. 

 1. Ricksen-biograaf uit Zwolle komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Fernando snoof en dronk terwijl hij ALS had’
  PREMIUM

  Rick­sen-biograaf uit Zwolle komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Fernando snoof en dronk terwijl hij ALS had’

  Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.
 2. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
  PREMIUM
  Video

  Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

  ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle