Jin met zijn twee 16-jarige zussen Sterre (links) en Zheng Qi.
Volledig scherm
PREMIUM
Jin met zijn twee 16-jarige zussen Sterre (links) en Zheng Qi. © Frans Paalman

Vondeling Jin (14) uit Zwolle heeft nu twéé families: ‘Dit is Spoorloos en Hello Goodbye ineen’

LONGREAD | videoDaar komt Jin (14) aanlopen in de hal van de Van der Capellenschool in Zwolle. Hoe lang gaat dat interview eigenlijk duren, informeert hij. Want hij heeft straks een toets. En bovendien: al die aandacht hoeft van hem niet zo. Toch is Jin is het middelpunt van een bijzonder verhaal. 

Wie kan nu zeggen dat hij twee zussen van precies dezelfde leeftijd heeft, zonder dat ze een tweeling zijn? Die op dezelfde school zitten maar niet elkaars taal spreken? ‘Dit is Spoorloos en Hello Goodbye inéén.’ 

2005

Xi‘an, een miljoenenstad in China. In de Jin Kang Lu (Lu is straat) hoort een fietser babygehuil en waarschuwt de politie. Die vindt een pasgeboren jongetje. Geen briefje, niets. De vondeling heeft een opvallend kenmerk: een dubbele schisis (lip- kaak- gehemeltespleet). Een handicap is in China vaak aanleiding om een kind te vondeling te leggen. Schaamte, schande en gebrek aan geld om het kind te laten opereren zijn enkele redenen. De agent die het jongetje vindt geeft hem de naam Jin Kang en brengt hem naar een kindertehuis. Daar brengt Jin de eerste drie jaar van zijn leven door.

In samenwerking met indebuurt Zwolle