Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Voorlopig staakt alleen openbaar onderwijs in regio Zwolle op 6 november

De 37 scholen van Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) hebben zich aangemeld voor de landelijke staking op woensdag 6 november. Tot nu toe zijn zij de enige in deze regio. Dat blijkt uit een overzicht van de Algemene onderwijsbond.

Leraren mogen zelf bepalen of ze staken, zegt OOZ-woordvoerder John Beumer: ,,Het kan individueel zijn, maar ook als school. De leraren krijgen gewoon doorbetaald.” Van een vorige staking weet hij nog dat vrijwel alle basisscholen die dag gesloten waren. ,,Hoe dat over twee weken is, weet ik nog niet. Het is herfstvakantie. Begin volgende week maakt het bestuur een inventarisatie.”

12.000 leerlingen

OOZ heeft 37 scholen, verdeeld over het basis- en voortgezet onderwijs. In totaal werken er zo'n 1.600 mensen. Ongeveer 12.000 leerlingen krijgen les. De scholen staan in zeven gemeenten: Zwolle, Olst-Wijhe, Hardenberg, Hattem, Ommen, Elburg en Dalfsen.  

Andere schoolbesturen in de regio hebben zich nog niet aangemeld voor de staking. Mogelijk heeft dat te maken met de herfstvakantie. Het hoeft dus niets te zeggen over de stakingsbereidheid. In heel Nederland hebben ruim 800 basis- en middelbare scholen zich tot dusverre aangemeld voor de staking. De Randstad is op dit moment het sterkst vertegenwoordigd. 

Lerarentekort

Vorige week gingen de onderwijsbonden en sectorraden met premier Rutte en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) om tafel om te praten over de problemen in het onderwijs. Het lerarentekort slaat hard toe en er zijn ook steeds meer vacatures voor schoolleiders. Het onderwijs eist 423,5 miljoen euro voor een noodpakket.Het kabinet kreeg tot vandaag de tijd om aan die eis te voldoen, maar dat is niet gebeurd. Daarom leggen leraren en schoolleiders definitief op 6 november het werk neer.

In samenwerking met indebuurt Zwolle