Volledig scherm
© ANP

Voorwaardelijke celstraf wegens belediging van Turken op Facebook

Een inwoner van Zwolle is woensdag veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf wegens groepsbelediging. Hij plaatste in december vorig jaar een bericht op zijn facebookpagina, dat er wat hem betreft meer slachtoffers hadden mogen vallen bij een bomaanslag in Istanbul kort ervoor.

Dirk N. (53) had naar eigen zeggen een behoorlijke slok op toen hij de tekst plaatste. Die luidde letterlijk: ‘Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn, maar ja??, die 29 komen gelukkig niet hierheen, top.’ Zijn facebookpagina was destijds openbaar toegankelijk, de post leidde tot een stroom van heftige reacties.

Platte kar

Al gauw werd bekend dat de Zwollenaar als chauffeur werkte bij PostNL. Dat bedrijf wees hem onmiddellijk de deur, omdat het niet geassocieerd wilde worden met racistische en beledigende uitingen. Er verschenen berichten in de media, op een Turkse zender werd hij zelfs met naam genoemd, met een foto erbij. 

Op zijn facebookbericht kwamen verder rond de 4.000 reacties, vooral uit de Turkse gemeenschap, waarvan het merendeel bedreigend van aard. ,,Hij is bij wijze van spreken op de platte kar door de stad gereden en kreeg bijna letterlijk de hele wereld over zich heen", zei advocaat Voors.

N. kon de politierechter niet goed uitleggen waarom hij de tekst geplaatst had. Hij was in een emotionele bui, omdat het de verjaardag van zijn reeds lang overleden vader was en hij zat destijds al enige tijd niet lekker in zijn vel, aldus zijn raadsman. Met een enkele druk op de knop stuurde de Zwollenaar zijn frustratie de wereld in. En dat de man niet veel op heeft met buitenlanders bleek ook wel uit eerdere berichten van hem. Hij heeft de post verwijderd en zijn facebookpagina afgeschermd.

Meningsuiting

Deze uiting gaat voorbij de grens van vrijheid van meningsuiting, zei de officier van justitie. Rekening houdend met de gevolgen en de gunstige ontwikkeling – de man heeft weer een baan waarin hij keihard werkt – eiste ze een boete van 350 euro voorwaardelijk.

De politierechter vindt een boete geen recht doen aan de ernst van de zaak. ‘Dit is een stuitend bericht, en heel grievend voor de nabestaanden van de slachtoffers. Het moet naar buiten toe duidelijk zijn dat dit niet kan.’ Vandaar dat ze er een voorwaardelijke gevangenisstraf van maakte. 

  1. Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra
    PREMIUM

    Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra

    Bij de uitvaart van meneer Bouwstra in het crematorium in Zwolle waren vorige maand exact vijf mensen aanwezig. Geen familie, geen vrienden. Alleen de werkster, en de buren. En Boaz Beeuwkes (24). Een jonge Zwollenaar die sinds een paar jaar als vrijwilliger af en toe op bezoek ging bij meneer Bouwstra. Niet wetende van hoe nabij hij later diens zelfgekozen dood zou meemaken. Boaz is degene die in het uitvaartcentrum het woord neemt, voor het handjevol toehoorders dat ook maar bij toeval in het leven van de overledene verzeild is geraakt. Hij vertelt het levensverhaal van meneer Bouwstra. Een verhaal dat hij tot in den treure heeft aangehoord tijdens zijn bezoekjes.

In samenwerking met indebuurt Zwolle