Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie © anp

Voorzichtige groei aantal orgaandonoren in deel Oost-Nederland

Het afgelopen jaar hebben honderdduizend Nederlanders laten registreren dat ze géén organen willen afstaan na hun dood. In Oost-Nederland stijgt juist in sommige plaatsen het aantal mensen dat wel toestemming geeft, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en het Ministerie van Volksgezondheid. 

De cijfers komen naar buiten in het kader van de Donorweek. In een jaar tijd zijn er landelijk zo'n 12.500 orgaandonoren bijgekomen. In Zwolle geeft 21,9 procent van de 12-plussers toestemming om na overlijden organen of weefsel te willen doneren. Dit is hetzelfde aantal als in 2016. Ook in Deventer blijft het percentage orgaandonoren met 21,9 procent hetzelfde. In beide gemeenten is het aantal mensen dat geen toestemming geeft toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In Zwolle is dat nu 11 procent, tegen 10,6 procent in 2016 en in Deventer 10,7 procent om 10,2 procent. 

In Apeldoorn (18,8 procent), Kampen (15,1 procent) en Staphorst (9,4 procent) is het aantal mensen dat toestemming geeft om organen te doneren toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In Zutphen is dat aantal gedaald. In Staphorst is het aantal mensen dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie, net als vorig jaar, groter dan het aantal mensen dat dat wel doet. 

Opschudding

Een nieuwe donorwet van D66 waarin stond dat mensen automatisch donor zijn tenzij ze verklaren dat niet te willen, zorgde voor veel opschudding. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatiestichting denken ,,mensen daardoor vaker na of ze donor willen zijn of niet." Dat zou kunnen verklaren dat meer mensen hebben besloten zich als niet-donor in het register op te laten nemen.

In het volgende overzicht de gegevens van dit jaar. 

Hieronder de gegevens van het jaar 2016.

In samenwerking met indebuurt Zwolle