Harro Velthuis.
Volledig scherm
Harro Velthuis. © Frans Paalman

Voorzitter Harro Velthuis (57) van Zwolse voetbalclub SVI overleden

updateVoorzitter Harro Velthuis van voetbalvereniging SVI uit Zwolle-Zuid is zondagavond op 57-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Hij was de afgelopen jaren bij SVI kartrekker van het omtoveren van het clubhuis naar een buurthuis. 

Vijf jaren heeft hij aan het roer gestaan van de vereniging die speelt op sportpark De Siggels. ,,Toen de gemeente Zwolle vijf jaar geleden de bezuiniging op sport aankondigde en verenigingen uitdaagde om creatief te zijn voor extra inkomsten, zat hij vooraan. Hij begon met zijn project, beet zich erin vast en zette een geweldige prestatie neer. We hebben een beweegtuin, kidscourt en compleet verbouwd clubhuis. Dit was zijn droom. Hij gaf bij de nieuwjaarsreceptie aan te willen stoppen als voorzitter van SVI om als voorzitter van de stichting MVO de Siggels (die uitvoering geeft aan het maatschappelijk beleid van SVI) verder te gaan met wat hij heeft ontwikkeld. Het is hem niet gegeven’’, beseft kersvers SVI-voorzitter Geert Prins.

Erelid

Voordat in augustus aan het licht kwam dat Velthuis ernstig ziek was, werd de procedure voor zijn opvolging al in gang gezet. Prins: ,,Toen de ziekte werd geconstateerd heeft hij aangegeven vervroegd te willen stoppen. Hij wilde niet de zieke voorzitter zijn.’’ Er werd een bijzondere ledenvergadering uitgeschreven voor afgelopen maandag. Een dag voor die bijeenkomst overleed Velthuis. Op de avond dat Prins benoemd werd tot nieuwe voorzitter, kreeg Velthuis postuum het erelidmaatschap van SVI. Dat werd in ontvangst genomen door zijn zoon. Ook zijn vrouw was erbij aanwezig. 

Wrang

Voor de zomerstop maakte Velthuis als voorzitter nog mee hoe de hoofdmacht van SVI voor het eerst naar de eerste klasse promoveerde. Het clubbestuur noemt het dan ook wrang dat hij geen enkele wedstrijd op dat niveau mag meemaken. Naast voorzitter was Velthuis in het verleden bij de club (jeugd)speler, zaalvoetballer, vrijwilliger en even scheidsrechter. Het bestuur van SVI beschrijft hem als ‘een kordate man wiens humor, eigenzinnigheid en gezelligheid enorm gemist gaan worden’. 

Alle wedstrijden van SVI, zowel thuis als uit, gaan komend weekend niet door. De vereniging opent zaterdag om 16 uur wel de deuren van de kantine. Prins: ,,Dat paste ook bij Harro. Op zaterdagmiddag even naar het sportpark, een biertje drinken.’’ 

In samenwerking met indebuurt Zwolle