Vrede in de moestuin ver te zoeken aan Zwolse Zwarteweg

videoKomt het nog goed aan de Zwarteweg en het Beverveld? De pais en vree wordt overstemd door burengerucht.

Volledig scherm
De stippellijn geeft aan waar Groothuis een woning wil bouwen. © Wilbert Bijzitter

De eerste groenten staan al boven de grond, een haan kraait vol overtuiging en in de verte is het gemekker van geitjes te horen. ,,Waar vind je dit nou nog? Rust, openheid, landelijkheid. Ik geniet hier elke dag van.'' Hans Damink woont aan het Beverveld en kijkt uit op een reeks tuinen van bewoners van de Zwarteweg. Het aanzien ervan is in gevaar nu er bouwplannen zijn. De diepe verdeeldheid daarover in de buurt sluimert al een jaar en kwam eerder deze week tijdens de behandeling van het plan in de gemeenteraad in alle hevigheid naar buiten.

Lang was het pais en vree tussen de bewoners van een reeks huizen aan de Zwarteweg. Allemaal hebben ze een smalle, langgerekte kavel zonder afscheiding. Een gezellig allegaartje. De een heeft een moestuin, de ander boompjes of een speelveld. Maar nu dreigt de ongeschreven afspraak over de invulling van de tuintjes wreed doorkruist te worden door de bouwplannen van een van de bewoners. Hij wil op het achterste deel van zijn kavel plus het deel van de buren dat hij erbij gekocht heeft, een huis neerzetten.

Zonde

Tegen de zin van een aantal ándere buren aan de Zwarteweg en aan het Beverveld, dat aan de achterkant aan de beoogde bouwkavel grenst. Maar het college ziet geen beletsel en vraagt de de raad positief te beslissen. ,,Als dat op 8 mei gebeurt, vechten we het aan tot de hoogste instanties'', meldt actievoerder Bert Kok alvast. Hij woont achttien jaar aan de Zwarteweg en heeft zijn ziel en zaligheid in zijn moestuin gelegd. ,,Moet ik dan straks tegen een schutting en een huis aankijken? Eeuwig zonde. De gemeente moet ook oog hebben voor de waarde van dit unieke stukje Zwolle.''

Het verzet bindt inmiddels negentien buren. Toch staat initiatriefnemer Groothuis niet alleen. Twee huizen verderop heeft de familie Smit geen bezwaar.

,,Het is wel hun grond hè'', zegt de vrouw des huizes. ,,Ik vind dat het netjes gegaan is. Ik heb daar liever een mooi huis dan een grote schuur.''

In samenwerking met indebuurt Zwolle