Hoe langer de coronamaatregelen zullen duren, hoe groter de kans is op meer dierenmishandeling.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoe langer de coronamaatregelen zullen duren, hoe groter de kans is op meer dierenmishandeling. © ANP XTRA

Vrees voor meer dierenleed als coronaregels langer duren: ‘Soms is het een ravage qua botbreuken en bloedingen’

Dieren in Nederland krijgen het de komende tijd nog zwaar te verduren. Het aantal incidenten van dierenmishandeling zal op gaan lopen zolang veel coronamaatregelen van kracht blijven. Dat denkt universitair docent Nienke Endenburg uit Hoenderloo, die ook coördinator is van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling. ,,Een heleboel is nog niet normaal.”  

Gesloopte zwaneneieren in Lelystad, een gesaboteerd vogelhuisje in Collendoorn, waardoor een koolmees het loodje legde, en doodgeschoten ooievaars in De Lutte: het zijn enkele incidenten van dierenleed die recent voor ophef zorgden in Oost-Nederland. Bij het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling zien ze een link tussen dit soort incidenten en de coronamaatregelen. ,,Er vindt nu meer dierenmishandeling plaats”, zegt coördinator Nienke Endenburg. Volgens haar is dit zowel binnenshuis als buitenshuis het geval. 

  1. Beste vriend geliquideerde Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’
    PREMIUM
    video & audio

    Beste vriend geliqui­deer­de Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’

    ,,Daar stonden ze Henk op te wachten. Bij de speedboot. Mensen die je koud willen maken hebben alle geduld van de wereld.” Regelmatig schrikt Zwollenaar Mario Roodveldt (64) ’s nachts zwetend wakker. Zijn beste kameraad Henk ‘Oortje’ Wolters werd op oudejaarsavond doorzeefd met meer dan twintig kogels. Aan het begin van zijn strafzaak, waarin Wolters hoofdverdachte was, doet hij voor het eerst zijn verhaal.

In samenwerking met indebuurt Zwolle