Vrijwilligster Zwols archief zat veertig jaar gebogen over de lakzegels

videoMonnikenwerk was ‘t. Geschikt voor nauwkeurige mensen. Veertig jaar lang bestudeerde Jennie Pruim-Reinders (80) uit Heino de eeuwenoude was- en lakzegels in het archief in Zwolle. Dankbaar vrijwilligerswerk waar ze nu een punt achter zet.

Je moet er maar zin in hebben. Al die stukken perkament lijken op elkaar. De tekst is vaak moeilijk leesbaar. Van een afstandje bezien zijn die rode zegels ook lastig te onderscheiden. Heb je er vijf gezien, dan weet je 't wel zo'n beetje. Toch? Nou nee, verzekert Jennie Pruim-Reinders (80) uit Heino. Ruim veertig jaar lang is ze vrijwilliger geweest bij het Zwolse gemeentearchief en later het Historisch Centrum Overijssel. Ze had er  - plat gezegd - lol in om al die documenten tot op de millimeter te analyseren. Om ze daarna op een systematische wijze te beschrijven. ,,Ik ben een doorzetter,”  knipoogt ze. Ze deed haar werk samen met een klein clubje vrijwilligers. Een dag per week, de laatste jaren op vrijdag. En in alle bescheidenheid. ,,Niemand wist 't, maar dat hoeft toch ook niet?”

  1. Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensgevaarlijke’ spoedoperatie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensge­vaar­lij­ke’ spoedopera­tie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    De klacht van een patiënte uit Zwolle tegen tien hartspecialisten in het Radboudumc in Nijmegen hebben in drie onderdelen doel getroffen. Een chirurg in opleiding kreeg een waarschuwing van de medische tuchtrechter voor twee klachtonderdelen, omdat ze tekort was geschoten in de communicatie. Een cardioloog is de fout in gegaan bij een nachtelijk telefoontje, maar kreeg daarvoor geen maatregel opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle