Volledig scherm
Liselotte met haar burqini. De Zwolse is vanwege haar zwemoutfit het Hanzebad uitgezet. "Misschien dat ik de directeur z'n reactie als mens wel begrijp, maar dit is een openbaar zwembad. Ik doe niets verwerpelijks."foto Tom van Dijke

Vrouw in burqini uit Zwols zwembad gezet

ZWOLLE - Moslima Liselotte Buitelaar is donderdag door de leiding van het Zwolse Hanzebad het zwembad uitgezet. Ze was net vijf minuutjes met haar tweejarige zoon Ilias in het water aan het spelen toen de badmeesters haar kwamen vertellen dat er klachten over haar burqini waren geweest.

"Ons reguliere publiek vindt het aanstootgevend. Daar moeten we rekening mee houden", zegt zwembaddirecteur Hans Meijer. "Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen met obesitas. Voor hen hebben we aparte uurtjes. Dan kunnen ze met elkaar zwemmen. Het probleem is dat Zwolle aan zo'n burqini nog niet toe is. Daar heb ik rekening mee te houden."

Omdat het Hanzebad een openbaar zwembad is, ligt de zaak nu bij de Zwolse sportwethouder Janco Cnossen. "Wij hebben geen beleid dat het dragen van een burqini niet toestaat", aldus Cnossen. "De verantwoordelijkheid voor toelating ligt daarmee bij de directie van het zwembad. Ik heb begrepen dat zij de burqini niet aanmerkt als zwemkleding."

Cnossen overweegt echter geen burqini-verbod. Mocht Liselotte Buitelaar in navolging van andere moslima's werk willen maken van de weigering, dan gaat de wethouder met de zwembaddirectie overleggen over een gedragslijn.

Naar aanleiding soortgelijke klachten in een zwembad in Almelo - waar de moslima overigens gewoon door mocht zwemmen - stelt het kabinet dat de burqini niets meer, maar zeker ook niets minder dan gewone badkleding is.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensgevaarlijke’ spoedoperatie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensge­vaar­lij­ke’ spoedopera­tie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    De klacht van een patiënte uit Zwolle tegen tien hartspecialisten in het Radboudumc in Nijmegen hebben in drie onderdelen doel getroffen. Een chirurg in opleiding kreeg een waarschuwing van de medische tuchtrechter voor twee klachtonderdelen, omdat ze tekort was geschoten in de communicatie. Een cardioloog is de fout in gegaan bij een nachtelijk telefoontje, maar kreeg daarvoor geen maatregel opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle