Volledig scherm
PREMIUM
Kerkgangers lopen op zondagochtend in Zwolle naar de Verrijzeniskerk. Die behoort tot de Christelijk Gereformeerde Kerk, waar vrouwen nog niet op de kansel mogen staan als dominee. Een aantal vrouwen probeert dat slot van de deur te krijgen. © Frans Paalman

Vrouw op de kansel: christelijk gereformeerden in het oosten van het land willen dat nu ook

Een aantal vrouwen in de christelijke gereformeerde kerken van Oost-Nederland strijdt voor gelijkheid. Ze willen iets wat in die kerkgemeenschap nog verboden is: net als mannen het ambt van dominee uitoefenen.

Problemen in het paradijs, bij christelijke gereformeerde kerken. Er komen roerige maanden aan. Want kerken uit Midden- en Oost-Nederland hebben bij het landelijk orgaan gevraagd te kijken naar de rol van de vrouw. Mogen vrouwen eindelijk bevoegdheden krijgen, zoals het domineeschap?

In ‘de achterkamers’ van de oostelijke kerken blijkt een groep vrouwen al maanden voor gelijkheid te strijden. Wie de vrouwen zijn en hoe ze heten, blijft onbekend. In ieder geval zit er een ‘emancipatie-beweging’ in Arnhem en Nieuwegein, maar ook rond Apeldoorn. Arnhem en Nieuwegein zijn de enige streek-kerken die openlijk zeggen een vrouw te willen op een officiële kerkelijke functie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle