Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Vuurtje stoken slecht voor de gezondheid: GGD's Oost-Nederland waarschuwen

ENSCHEDE - Een vuurtje branden is fnuikend voor de gezondheid. Maakt niet uit of het in een vuurkorf, open haard of kachel is. GGD’s waarschuwen.

„Als ergens een grote brand uitbreekt, dan vragen mensen: ‘Moeten ramen en deuren dicht? Loopt m’n gezondheid gevaar?’ Diezelfde mensen kruipen vrijwillig rond een barbecue of vuurkorf”, zegt Robbert Verkooijen van GGD Noord- en Oost-Gelderland. „Veel mensen denken dat het stoken van hout onschadelijk is, omdat een natuurproduct verbrandt. Maar schone rook bestaat niet.”

Volgens de GGD-arts is de schadelijkheid van het stoken van hout te vergelijken met de negatieve effecten van fijnstof door verkeer. „Studies in het buitenland laten zien hoeveel mensen in het ziekenhuis belanden als er een grote bosbrand in de buurt is.”

Droog
De vijf GGD’s in Oost-Nederland vinden dat mensen beter moeten nadenken voor ze een vuurtje stoken. Je moet veel doen om overlast te beperken. „Goed gedroogd hout stoken scheelt een hoop. De schoorsteen moet hoog genoeg zijn. Is de kachel te groot voor de kamer, dan wordt het vuur vaak gesmoord. Bij een onvolledige verbranding komen de meeste schadelijke stoffen vrij. Stook niet bij mist of als het windstil is.”

Bewust
De GGD is niet tegen stoken. „We gunnen iedereen z’n pleziertje”, benadrukt Chris Zwerver van GGD Gelderland-Midden. „Maar we willen dat mensen zich bewust zijn van wat ze doen. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van alle stokers bereid is iets te doen om de overlast te beperken. Dat cijfer is hoopgevend.”

Sociaal
Volgens Zwerver is hout stoken behalve een gezondheidsprobleem ook een sociaal probleem. „De één vindt dat hij het recht heeft ’n vuurtje te stoken. De ander heeft het recht beschermd te worden tegen gevaarlijke stoffen. Soms komen buren er samen niet uit en verhardt de discussie.” Zwerver en Verkooijen zien in hun regio’s zo’n vijftien klachten over hout stoken per jaar, het topje van de ijsberg. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de mensen ernstige hinder van rook ondervindt en 50 procent in lichte mate.

In samenwerking met indebuurt Zwolle