Het logo van de VVD
Volledig scherm
Het logo van de VVD © VVD Westland

VVD wil gesprek over homo-acceptatie in verzorgingshuizen

VVD-raadslid Johran Willegers wil dat de gemeenteraad om tafel gaat met organisaties uit de stad om te praten over homo-acceptatie in zorgcentra. Hij reageert daarmee op een initiatief van de Zwolse welzijnsorganisatie WijZ die de acceptatie van lesbo's en homo's in verzorgingshuizen van Driezorg bespreekbaar wil maken door middel van een foto-expositie en flyers.

Welzijnswerker Erik van Rosmalen en vrijwilliger Wim Zantingh van de Roze Ouderengroep Zwolle deden hierover onlangs hun verhaal in de Stentor. Als zij het onderwerp homo-acceptatie ter sprake brengen in verzorgingshuizen blijkt bijna niemand een oudere met een andere geaardheid te kennen. Terwijl 6 á 7 procent van de bevolking een homo- of biseksuele identiteit heeft en ongeveer 1 op de 250 mensen van 15 tot 70 jaar transgender is. Het betekent dus, concluderen beiden, dat de ouderen met een 'andere geaardheid' niet uit de kast durven te komen. Cijfers van het COC bevestigen dat: een derde van de lesbische, homo- en bi- ouderen (55-plus) is niet open over zijn of haar seksuele voorkeur.

Raadslid Johran Willegers maakt zich daarover zorgen en wil een informatieronde met organisaties als WijZ, de Roze ouderengroep Zwolle en het COC. Hij diende donderdag een verzoek bij de raadsgriffie in. ,,Ik wil van deze organisaties horen hoe het staat met het ouderenbeleid ten aanzien van homo-acceptatie.'' Vier jaar geleden pleitte hij al voor specifieke benoeming van de homo-groep in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waardoor acceptatie in de zorg gewaarborgd zou moeten zijn. Die stappen voorwaarts in de zorg zijn kennelijk nog niet gezet, vermoedt Willegers. ,,Het is belangrijk dat iedereen kan zijn wie hij is en daarover moeten we het gesprek blijven voeren. Iedereen moet in een veilige omgeving kunnen leven.''

Zwolle is een van de 49 regenboogsteden in het land die zich extra inzetten voor de bevordering van sociale acceptatie en veiligheid van de lhbti-groep (lesbo's, homo's, bi-seksuelen, transgenders en personen met intersekseconditie).

 1. Rijinstructeur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’
  PREMIUM
  video

  Rijinstruc­teur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’

  Rudolf Visser leerde Wezep en omstreken rijden. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, maar houdt het nu - na 55 jaar op de bijrijdersstoel - voor gezien. Duizenden mensen had de 73-jarige Wezeper naast zich zitten, honderdduizenden kilometers moet hij afgelegd hebben. ,,Het is echt een prachtig vak’’, zegt hij. ,,Ik heb alles meegemaakt wat je kan bedenken.’’ Voor de Stentor rakelt hij een rits anekdotes op.
 2. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
  PREMIUM
  VIDEO

  Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

  Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle