De publieke opinie is de boeren vooralsnog gunstig gezind. Passerende trekkers kunnen op  een warm onthaal rekenen, zoals hier gisterochtend bij Zwolle.
Volledig scherm
PREMIUM
De publieke opinie is de boeren vooralsnog gunstig gezind. Passerende trekkers kunnen op een warm onthaal rekenen, zoals hier gisterochtend bij Zwolle. © Wilbert Bijzitter

Waarom buigen provincies voor de boze boer?

videoBoze boeren dwingen de ene na de andere provincie op de knieën. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? ‘Ze hebben nu nog de gunfactor. Maar ze moeten oppassen dat ze hun hand niet overspelen.’

Een gedeputeerde die ten overstaan van een woedende menigte onderhandelt over omstreden stikstofregels. Het is geen dagelijkse kost voor Gert Harm ten Bolscher (SGP). Toch overkwam het hem gisteren voor het provinciehuis in Zwolle, waar honderden boeren zich hadden verzameld. ,,Intrekken, intrekken’’, was het enige antwoord dat de menigte had op de eenzame gedeputeerde, die zijn verdedigende stellingen zag imploderen onder druk van de boze boeren. 

Opgeschort

Zij dwongen stante pede een gesprek af en daarna moest Ten Bolscher melden dat het provinciale stikstofbeleid was opgeschort. Zwolle was om. Assen, Arnhem en Leeuwarden hadden zich al gewonnen gegeven. Groningen hield voet bij stuk, en moest dat bekopen met een bestorming van het provinciehuis. In Lelystad gaan boeren en bestuurders woensdag om tafel.

  1. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
    PREMIUM

    Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

    ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle