In navolging van het bruggedicht-project van de Rotterdamse Stichting De Zoek naar Schittering waar de Mathenesserbrug een gedicht kreeg op de onderkant (foto), gaat Zwolle dat nu uitvoeren bij de Zwossle Hofvlietbrug aan de Pannekoekendijk.
Volledig scherm
PREMIUM
In navolging van het bruggedicht-project van de Rotterdamse Stichting De Zoek naar Schittering waar de Mathenesserbrug een gedicht kreeg op de onderkant (foto), gaat Zwolle dat nu uitvoeren bij de Zwossle Hofvlietbrug aan de Pannekoekendijk. © Paul van der Blom

Wachten omdat de Zwolse Hofvlietbrug open staat? Treur niet: ‘Poëzie terwijl u wacht’ fleurt die tijd op

Poëzie terwijl je wacht totdat de brug weer dichtgaat. Vanaf dit voorjaar kunnen mensen die voor de Hofvlietbrug staan, hun wachttijd veraangenamen met behulp van een gedicht op een grote banner aan de onderkant van de brug. Naar een idee van stadsdichter Jeroen Kraakman, met hulp van fractievoorzitter Patrick Pelman van GroenLinks.

 1. Hoe de overheid deze Zwollenaar een brug naar zijn huis in de IJssel beloofde, maar er toch nog onderuit weet te komen
  PREMIUM
  Reconstructie

  Hoe de overheid deze Zwollenaar een brug naar zijn huis in de IJssel beloofde, maar er toch nog onderuit weet te komen

  Het is hun Zwolse geboortegrond, hun thuis in de uiterwaarden van de IJssel. Een plek om te koesteren, ook als het water komt. Buren maakten ruimte voor de rivier en verhuisden naar het vasteland, Johan en zijn zus Riek Groten niet. Zij blijven, met de toezegging op zak dat er een brug komt van hun woning naar de dijk. Dachten ze. Dan kennen ze de grillen van het Rijk nog niet. In 2015 gaat de afspraak van tafel, zes jaar later wordt het finale oordeel van de Hoge Raad verwacht. Hoe de overheid haar belofte aan twee bejaarde Zwollenaren kon breken. Een reconstructie.
 2. Van lingerie tot boek en sjoelbak: corona geeft fietskoeriers wind in de rug
  PREMIUM
  video

  Van lingerie tot boek en sjoelbak: corona geeft fietskoe­riers wind in de rug

  Van lingerie tot bibliotheekboeken en van borrelplank tot sjoelbak. Sinds de coronacrisis en met name de laatste lockdown wordt er meer dan ooit bezorgd per fiets. ,,De crisis werkt als versneller van een ontwikkeling die al langer speelt", zegt Joost Arends van Fietskoerier Deventer. ,,Het maakt het probleem van de files met bezorgbusjes in de straten steeds zichtbaarder en daardoor de noodzaak om dit efficiënter aan te pakken.”
 3. Niet de avondklok, maar déze maatregel valt jullie het zwaarst
  PREMIUM

  Niet de avondklok, maar déze maatregel valt jullie het zwaarst

  Bij de nieuwe, strengere coronaregels domineert het rumoer over de avondklok. Maar lezers van de Stentor blijken vooral moeite te hebben met minder bezoek thuis, nog maar één gast per dag. Een behoorlijk deel voelt zich ook somberder door de verder aangetaste bewegingsvrijheid. Juist het meeste effect verwachten de lezers van een maatregel verder van huis: de vliegverboden vanuit risicogebieden elders in de wereld.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

 1. Burgemeester Urk spreekt: ''Hier is een grens bereikt!''
  Play

  Burgemees­ter Urk spreekt: ''Hier is een grens bereikt!''

 2. de Stentor Week Update: de avondklok op Urk en Dronter familie bedreigd
  Play

  de Stentor Week Update: de avondklok op Urk en Dronter familie bedreigd

  12:12