De brandweer laat het dak van het pand aan de Diezerkade verwijderen.
Volledig scherm
De brandweer laat het dak van het pand aan de Diezerkade verwijderen. © Frans Paalman

Wachten op herbouw brandpand Diezerkade Zwolle duurt ‘heel, heel lang’

videoPrecies een jaar geleden moest Hanny Korpershoek in allerijl haar statige woonhuis aan de Diezerkade in Zwolle verlaten. Een verwoestende brand legde het pand, met tevens een bedrijf en een winkel op de begane grond, grotendeels in de as. 

Sindsdien bepalen dichtgetimmerde ramen en bouwhekken het beeld van het huis pal naast de ingang van winkelcentrum Diezerpoort. En wanneer de inmiddels 79-jarige Hanny terug kan naar het familiehuis? Geen idee, zegt haar dochter Janet. ,,Het wachten duurt heel, heel lang. Uiteindelijk zal het wel goed komen maar we hebben een lange adem nodig.”

Op 2 december 2017 hield de brand de omgeving van het huis urenlang in de greep. Terwijl de brandweer duizenden liters water over het pand uitsproeide moesten winkels de deuren gesloten houden en werden omwonenden elders opgevangen.

Tekst loopt door onder de foto

De brand aan de Diezerkade in Zwolle.
Volledig scherm
De brand aan de Diezerkade in Zwolle. © Stefan Verkerk

Vorst

Veel authentieke details uit het uit 1880 daterende huis gingen verloren, zoals prachtig bewerkte plafonds en trappartijen. Ook veel persoonlijke bezittingen van Hanny Korpershoek overleefden de vlammen, het vele water en de daarop volgende vorst niet. Twee bedrijven die op de begane grond gevestigd waren – een webdesigner en tapijtenhandel Het Loord – hebben inmiddels een ander onderkomen gevonden.

Verzekering

Het gebouw werd ontworpen door Willem Koch die ook een aantal beeldbepalende woonhuizen realiseerde aan onder meer de Badhuiswal en in de Emmawijk. Het is een gemeentelijk monument en dat is mede de oorzaak dat het herstel zo lang op zich laat wachten. ,,Het is nu vooral een verzekeringskwestie. Van heel veel dingen moet bekeken worden of en hoe ze weer opgeknapt kunnen worden in de oorspronkelijke staat. Het is heel veel werk om dat uit te zoeken en uit te zoeken wat het gaat kosten”, zegt dochter Janet Korpershoek. ,,Het valt ons vies tegen dat het zo lang moet duren, maar we kunnen niets afdwingen.” 

Herbouw

Haar moeder woonde enige tijd bij haar in huis, maar heeft nu voorlopig een andere woning in Zwolle gevonden. ,,Ook een fijn huis, maar ze wil natuurlijk heel erg graag naar haar eigen huis terug. We hopen dat de herbouw toch volgend jaar kan beginnen.”

Bekijk hier de beelden van een jaar geleden: 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle