Jaap Matthijssen van de Lochemse Ondernemersvereniging heeft winkel de Pelikaan in Lochem. In dit stadje is amper winkelleegstand: ,,Wij zetten in op sfeer en beleving’’.
Volledig scherm
PREMIUM
Jaap Matthijssen van de Lochemse Ondernemersvereniging heeft winkel de Pelikaan in Lochem. In dit stadje is amper winkelleegstand: ,,Wij zetten in op sfeer en beleving’’. © Kevin Hagens

Wat is geheim van Nunspeet en Lochem? Daar staan nauwelijks winkels leeg

Lege panden in de winkelstraat: ze zijn er steeds minder. De leegstand is duidelijk op z’n retour, al zijn we nog niet op het niveau van voor de crisis. Ook in deze regio lijkt het tij te keren. In Zwolle, Deventer en Apeldoorn is de leegstand flink afgenomen. Terwijl kleinere plaatsen als Lochem en Nunspeet de winkel-crisis als beste weerstaan. Wat is het geheim?

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten daalde de afgelopen twee jaar flink tot 8 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Locatus. In totaal telde Nederland vorig jaar 2,4 miljoen vierkante meter aan leegstaand winkelvloeroppervlak. Hoewel dit nog altijd hoger is dan in crisisjaar 2008 is er sprake van voorzichtig optimisme.

Grote steden

Grote winkelsteden als Zwolle en Apeldoorn laten een stabiel beeld zien. In Zwolle lag het dieptepunt in 2016 met 8,7 procent leegstand. Vorig jaar daalde dit percentage tot 5,1. Apeldoorn duikelde van bijna 12 procent naar net onder de 5 procent. Deventer wist het tij spectaculair te keren: in de afgelopen 2 jaar werd de leegstand meer dan gehalveerd tot 8,2 procent.

In samenwerking met indebuurt Zwolle