Volledig scherm
Aan de historisch lage waterstanden in de IJssel lijkt snel een einde te komen. © FOTO HISSINK

Waterpeil in IJssel stijgt komende dagen flink

videoEr lijkt snel een einde te komen aan de historisch lage waterstanden in de Nederlandse rivieren. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil in de IJssel de komende dagen flink gaat stijgen.

Dat is goed nieuws voor de binnenvaart, die al maanden zucht onder de relatief lage waterstand als gevolg van aanhoudende droogte. Schippers zullen weer meer goederen kunnen laden.

Lobith

De verwachting is dat het water deze dagen bij Lobith al zeker een meter zal zijn gestegen ten opzichte van vorige week. In de komende week zal de hoeveelheid water die per seconde passeert verdubbelen, verwacht de website waterpeilen.nl van 750 kubieke meter nu naar ongeveer 1.500. Reden is regen die over het stroomgebied van de Rijn trekt. In navolging van deze rivier stijgt naar verwachting ook het waterpeil in de Waal, Nederrijn en IJssel.

Het waterpeil bij Deventer en Zutphen stijgt de komende twee dagen naar verwachting met respectievelijk 61 en 75 centimeter. Bij Zwolle is het effect nog niet zo spectaculair. De waterstand bij Katerveer in Zwolle bedroeg woensdagochtend 5 december nog - 43 centimeter ten opzichte van Normaal Amsterdams Peil (NAP). Rijkswaterstaat verwacht dat dit waterpeil deze dag eerst nog wat verder daalt (-56 centimeter), maar daarna zet de stijging naar 7 december in naar -24 centimeter ten opzichte van NAP.

Regen

Of het water blijft stijgen hangt er vanaf of er regen blijft vallen. Is het binnenkort weer voor een langere periode droog, dan kan het waterpeil ook weer zakken.

Kijk hieronder hoe laag het waterpeil in de IJssel al drie maanden geleden was. Sindsdien is er geen druppel bijgekomen.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Actuele waterstand op woensdagochtend 5 december in de IJssel bij Zutphen en de verwachte waterstand voor de komende twee dagen. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
Actuele waterstand op woensdagochtend 5 december in de IJssel bij Deventer en de verwachte waterstand voor de komende twee dagen. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
Actuele waterstand op woensdagochtend 5 december in de IJssel bij Zwolle en de verwachte waterstand voor de komende twee dagen. © Rijkswaterstaat

Bekijk hier de actuele waterstand.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (41%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (45%)
  • Het maakt mij niks uit. (13%)
335 stemmen