De Japanse Duizendknoop wordt door het waterschap aangepakt met elektriciteit.
Volledig scherm
De Japanse Duizendknoop wordt door het waterschap aangepakt met elektriciteit. © FOTO HISSINK

Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat Japanse Duizendknoop ‘elektrocuteren’

Het waterschap Drents Overijsselse Delta gaat de Japanse Duizendknoop de komende jaren tijdens een proef met elektriciteit bestrijden. 

,,We hebben dit al een tijdje geprobeerd en de eerste resultaten zijn hoopgevend”, verklaart Herald van Gerner, woordvoerder bij waterschap Drents Overijsselse Delta. ,,Daarom gaan we de komende jaren verder met deze proef.”

Warmte

Een elektrische lading wordt bij deze methode met een ijzeren lans door de stengel en wortel van de plant gestuurd. Door de natuurlijke weerstand in de plant wordt deze elektrische energie omgezet in warmte. Hierdoor wordt de plant als het ware vanuit de wortel dood gekookt.”

De Japanse Duizendknoop is lastig te bestrijden vanwege het diepe, dikke en wijdvertakte wortelstelsel. Bovendien verspreidt de plant zich in razendsnel tempo. De plant beschadigt onder meer dijken, taluds en kades van het waterschap. Hoe groot die schade precies is, kan Van Gerner niet zeggen. 

Elektriciteit 

Van Gerner: ,,We gebruikten eerder verschillende methoden voor de bestrijding, waaronder glyfosaat, maar dat is niet helemaal naar tevredenheid. Ook gebruiken we landbouwplastic om de planten na het maaien af te dekken, zodat er geen zonlicht en zuurstof bij kan. De komende jaren gaan we daarnaast dus ook kijken of elektriciteit werkt.”

De methode met elektriciteit wordt de laatste tijd op meerdere plekken in Nederland gebruikt om de Japanse Duizendknoop aan te pakken. 

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle