Overijsselse en Drentse boeren zijn vroeg in het seizoen al weer begonnen met beregenen van hun gewassen. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Overijsselse en Drentse boeren zijn vroeg in het seizoen al weer begonnen met beregenen van hun gewassen. Foto ter illustratie. © ANP/Anjo de Haan

Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet grondwater zakken: buien zijn druppels op gloeiende plaat

In de regenrijke wintermaanden steeg in het grootste deel van Oost-Nederland na twee kurkdroge zomers het grondwater eindelijk weer naar normaal niveau. Maar sinds half maart viel er nauwelijks regen, waardoor de grondwaterstanden nu al weer dalen. En die buien van gisteren en vandaag dan? Die vormen de spreekwoordelijke druppels op een gloeiende plaat.   

Daarom is het ook voor Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) nu al weer alle hens aan dek. Door het groeiende neerslagtekort voert het waterschap al vroeg in het seizoen veel meer water aan dan de afgelopen jaren nodig was in dit jaargetijde. Vanuit de IJssel, het IJsselmeer en de Vecht kan overigens nog ruim voldoende water worden aangevoerd. Op dit moment wordt zo'n 50 tot 60 procent van de maximale aanvoercapaciteit gebruikt, waarmee voldaan kan worden aan de huidige vraag naar water, bijvoorbeeld voor landbouw en natuur. Steeds meer boeren beregenen hun gewassen al uit grond- en oppervlaktewater. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle