Volledig scherm
PREMIUM
Honden veroorzaken steeds meer schade aan dijken doordat ze gaten graven in de beschermende grasmat. Sommige verdwijnen tot hun middel in de grond. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap kan overlast van honden maar niet beteugelen

Het lukt Waterschap Drents Overijsselse Delta maar niet om de overlast te beteugelen van honden die in dijken graven. De waarschuwingsborden die vorig jaar zijn geplaatst, helpen kennelijk niet. Sterker nog, het aantal schadegevallen nam juist toe, van 80 tot 131 per jaar. Dat blijkt uit de voorjaarsinspectie.

De financiële schade is ten opzichte van vorig jaar ongeveer even groot gebleven. Herstel van beschadigde dijken kost het waterschap jaarlijks circa 300.000 euro. De extra schade die gravende honden aanrichten, wordt gecompenseerd doordat muskusratten veel minder overlast veroorzaken. Het aantal holen en tunnels van deze lastposten daalde ten opzichte van vorig jaar zelfs spectaculair: van 175 naar 42. Dat komt vooral omdat het waterschap de populatie muskusratten steeds verder terug weet te dringen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle