Volledig scherm
Loonwerker Guus Altena maakt een schouwsloot schoon langs een perceel aan de Oppen Swolle. © Wilbert Bijzitter

Waterschap wil in hele gebied weer najaarsschouw

Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta wil in het hele waterschapsgebied weer een najaarsschouw. Geeft het algemeen bestuur komende dinsdag een klap op dat voorstel dan worden vanaf 2018 ook de schouwsloten in voormalig Groot Salland gecontroleerd.

Sinds de fusie waaruit in 2016 WDO Delta is ontstaan, wordt alleen in het voormalige waterschapsgebied Reest en Wieden geschouwd.

Voormalig waterschap Groot Salland heeft enkele jaren geleden de fysieke schouw afgeschaft en gekozen voor een systeem waarbij onregelmatigheden en klachten worden gemeld bij het waterschap. De onderhoudsplicht is wel blijven bestaan.

Nu beide waterschappen zijn opgegaan in WDO Delta wordt het tijd voor een uniform schouwbeleid, aldus dagelijks bestuurslid Hans Pereboom. ,,Wij kennen A-watergangen, die door het waterschap worden onderhouden, en B-watergangen. Deze sloten worden niet onderhouden door het waterschap, maar zijn wel nodig voor een goede af- en aanvoer van water." Aan de eigenaar van het perceel dat grenst aan de schouwsloot deze te onderhouden.

Kilometers

,,Als die B-watergangen nodig zijn voor een goede waterhuishouding moeten we ze ook één keer per jaar goed controleren", vervolgt Pereboom. Reden waarom het dagelijks waterschapsbestuur voorstelt de najaarsschouw voor het hele gebied in ere te herstellen. ,,Dat proberen we dinsdag in de vergadering van het algemeen bestuur beslag te laten krijgen." Voormalig Reest en Wieden telt 1.126 kilometer aan schouwsloten, in het voormalige Groot Salland is dat 1.335 kilometer.

Kletsnat

Ondertussen heeft WDO Delta de najaarsschouw in het voormalige gebied van waterschap Reest en Wieden uitgesteld naar december. Vanwege het slechte weer in september en begin oktober konden boeren moeilijk op de kletsnatte percelen komen om de schouwsloten te onderhouden. ,,We geven de boeren nu wat meer tijd om de sloten schoon te maken."

Niet alleen het waterschap en de waterhuishouding hebben baat bij een schone slootbodem en een gemaaid talud. Pereboom: ,,Het is ook heel handig voor muskusrattenvangers. Die kunnen dat tegen een schoon talud aanlopen als ze op pad zijn."

In samenwerking met indebuurt Zwolle