Watertoren Zwolle wordt 'geschild'

videoEen fietsster op leeftijd stapt aan de voet van de watertoren af en roept door een bouwhek: ,,Jullie gaan toch niet die watertoren slopen hè?!'' Mark Broekhuijsen, commercieel manager van Nijhuis Bouw lacht haar toe. ,,Nee hoor'', stelt hij haar gerust, ,,de oude watertoren die onder dit omhulsel zit komt juist weer terug. We gaan er appartementen in maken.'' De vrouw is tevreden: ,,Gelukkig maar''.

Het is een teken aan de wand zo'n opmerking. De watertoren aan de Turfmarkt hoort bij het stadsbeeld van Zwolle, zoals de Peperbus en de Sassenpoort. Weinig mensen zouden willen dat de markante toren wordt afgebroken.

Watertank

Nijhuis Bouw uit Rijssen, een 'ontwikkelend bouwer', heeft al jaren de watertoren in eigendom met als doel er appartementen in te gaan bouwen. De crisis gooide roet in het eten, maar nu de economie is aangetrokken zijn de plannen weer uit de ijskast gehaald. Vandaag begint sloper Boverhoff uit Heerde met de afbraak van dak en buitenschil, waarna die realisatie van 21 vrije sector-huurappartementen mogelijk wordt.

Mark Broekhuijsen heeft het liever over 'demontage' dan over sloop, vertelt hij wanneer we binnenin de oude watertoren met een bouwhelm op via kleine trappen en ladders helemaal naar boven klimmen. We wurmen ons langs de gigantische watertank en komen uit op een smalle plek pal onder het dak. De sloper heeft er intern al steigers opgebouwd.

Misverstand

,,Deze buitenschil'', wijst de commercieel manager, ,,is gebouwd toen tientallen jaren geleden zich een ernstig ongeluk voordeed bij de toren. Een 4-jarig meisje werd geraakt door een stuk steen dat ergens hoog van de toren afbrokkelde. Het is een groot misverstand dat de oude watertoren nu nog in zijn geheel onder de nieuwe schil zit. Het bovengedeelte van de oude toren is destijds gesloopt. Alleen het onderste gedeelte en de watertank zijn overgebleven.''

Die tank gaat er straks in stukken uit. Wat dan nog overblijft wordt geïntegreerd in de nieuwe watertoren met appartementen.

Plafond

Via de trap gaan we weer omlaag naar het middengedeelte van de watertoren. Daar is een gigantisch grote ruimte met de onderkant van de watertank als plafond.

Rijbaan

Terug op de begane grond, met de metershoge watertoren aan onze voeten, zegt hij: ,,We willen hoe dan ook voorkomen dat hetzelfde gebeurt bij de sloop als met dat 4-jarig meisje destijds. Dus sluiten we de weg naast de toren af voor verkeer. Als de sloop is afgerond gaat de weg weer open voor fietsers en voetganger, maar het autoverkeer zal langer moeten wachten, want de bouwers hebben een gedeelte van de rijbaan nodig om hun werk te kunnen doen.''

Volledig scherm
© Frans Paalman
Volledig scherm
© Frans Paalman
 1. Hedon is decor van nieuwe videoclip De Staat, met grote invloed van Zwolse lichttechnicus
  PREMIUM
  video

  Hedon is decor van nieuwe videoclip De Staat, met grote invloed van Zwolse lichttech­ni­cus

  Frontman Torre Florim van De Staat had de videoclip van de nieuwe single Mona Lisa al helemaal in zijn hoofd. Aan lichttechnicus Martijn Deenen uit Zwolle was de taak om dat idee tot uitvoer te brengen. De clip is opgenomen in zijn vaste podium Hedon. Naar tevredenheid van zanger-gitarist Florim: ,,We hadden mazzel dat Martijn erbij was. Hij heeft echt wel iets extra's toegevoegd.”
 2. Scania presenteert de nieuwe vrachtwagens voor defensie: de Gryphustrucks
  video

  Scania presen­teert de nieuwe vrachtwa­gens voor defensie: de Gryphus­trucks

  ,,Als je kijkt naar wat we gemaakt hebben, dan zijn deze trucks het beste wat we kunnen leveren op dit moment’’, zegt een trotse minister Bijleveld (defensie). Ze krijgt vandaag in Zwolle de sleutel van de nieuwe legertrucks, de Scania Gryphus, overhandigd en geeft deze symbolisch door aan de uiteindelijke gebruiker, Commandant Landstrijdkrachten Luitenant-Generaal L.J.A. Beulen. Over drie jaar moeten de 2037 trucks klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Zwolle